A távközlési i szolgáltatók kötelesek naprakész listát vezetni az emelt díjas telefon- és sms-szolgáltatásaikról, és június 30-tól már a számlán is részletesen fel kell tüntetniük az emelt díjas tételeket– hívja fel a figyelmet a szakhatóság(NMHH).

Emelt díjas számok

Az ilyen szolgáltatásokat már a számsor alapján is könnyen felismerhetjük: ezek a 90-es és a 91-es kezdetű, valamint a 16-tal kezdődő öt- és hatszámjegyű telefonszámok. Egy emelt díjas számhoz tartozó szolgáltatás áráról, valamint magáról a szolgáltatást nyújtó cégről és annak elérhetőségeiről a szolgáltatók honlapján található tájékoztatás.

Fontos azonban tudni, hogy az egyes szolgáltatók csak azokat a számokat tartják nyilván, amelyeket az NMHH nekik jelölt ki. Ezért először a hírközlési hatóság honlapján található nyilvántartásokból célszerű kiindulni – derül ki a tájékoztatóból.

A különleges díjazású számok keresésére szolgáló felületen a 90-es vagy 91-es emelt díjas számok között lehet keresni. Az öt vagy hatjegyű rövid számokról pedig a rövid kódok keresőjében tudakozódhatunk.

Mivel a 90-es és a 91-es kezdetű számok hordozhatók, róluk a számhordozottsági keresőből is meg lehet állapítani, hogy melyik hívószám mely szolgáltató(k)hoz tartozik.

Több szolgáltató is tervezi a fogadott emelt díjas SMS-ek kivezetését

Ha tudjuk, hogy melyik szolgáltató használja az adott emelt díjas számot, akkor az operátor szolgáltató honlapján található emelt díjas szolgáltatások nyilvántartásában lehet beazonosítani a konkrét tartalomszolgáltatót. A legnagyobb távközlési szolgáltatók nyilvántartásait itt találhatjuk meg: Telekom, Telenor, Vodafone.

Az emelt díjas sms-szolgáltatások fogadása alapbeállításként tiltva van minden ügyfélnek, kivétel jelent ez alól az, aki kifejezetten kérte a szolgáltatót a blokkolás feloldására. Éppen a tapasztalt visszaélések miatt azonban már két mobilszolgáltató is jelezte, hogy kivezeti a fogadott emelt díjas SMS szolgáltatásokat. Az emelt díjas hívások és a küldött SMS-ek kimenő forgalmának tiltását ugyanakkor külön kérni kell a szolgáltatótól.