Több tízmillió forintos ösztöndíjprogrammal támogatja az Óbudai Egyetem hallgatóinak a kutatásait a Huawei Technologies Hungary. A felsőoktatási intézmény része lesz a Cecz Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet Kft. bevonásával főként logisztikai technológiai megoldások fejlesztését ösztönző nagyszabású kínai projektnek is.

Huawei az Óbudai Egyetemen

Újabb hazai egyetem csatlakozik a Huawei SEEDs ösztöndíjprogramhoz, amelyben az elmúlt 10 évben eddig már három egyetem is részese volt, vagy jelenleg is az. A kínai technológiai vállalat az elmúlt 10 évben egyébként összesen 500 millió forinttal támogatta a magyar felsőoktatást.

Az Óbudai Egyetemmel kötött mostani megállapodás közelebbi célja, hogy ösztönözze a napenergia hasznosításához, valamint az 5G ipari felhasználásához kapcsolódó egyetemi-hallgatói kutatómunkát.

Hallgatói projektek digitalizált energiahatékonysági megoldásokra

A Huawei Technologies Hungary és az Óbudai Egyetem már különféle projekteken hat éve működik együtt, többek között az egyetemen létrehozott 4G labor is a kínai vállalat támogatásával valósult meg.
Ezúttal több tízmillió forintos pénzalapot hoztak létre a megújuló energia, illetve a mobil távközlési hálózatok területén indított egyetemi kutatások támogatására. A Huawei SEEDs programban hallgatók, hallgatói csapatok és mentor tanárok egyaránt részt vehetnek.

A hallgatói projektek főként a jövő – zöld energiára alapozó – digitalizált energiahatékonysági megoldásaira fókuszálnak, de a munka része az 5G-technológia energiafelhasználásának csökkentése, megújuló energiával való hatékony működtetése is. A kutatási területek részét képezik majd még a virtuális- és kiterjesztett valóság (VR, AR) megoldások, valamint a robotika ipari alkalmazása is.

„A 21. században napról napra születnek új technológiák és innovációk, ezért már az egyetemi években nélkülözhetetlen a versenyképes gyakorlati tudás megszerzése. Ebben nagy segítséget jelent például a Huawei-jel való együttműködés, amely lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók az ipar valós problémáiba és működésébe láthassanak bele, és gondolkodjanak azok megoldásán, illetve akár új, a gyakorlatban is hasznosítható alkalmazások fejlesztésén dolgozzanak” – hangsúlyozta Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

5G technológia a jövő logisztikai rendszereiben

Az ösztöndíjprogram mellett az ipari és egyetemi szféra kapcsolatának még szorosabbra fűzésére háromoldalú együttműködési megállapodás is született a Huawei Technologies Hungary, az Óbudai Egyetem és a Cecz Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Övezet Kft. között.

„A megállapodás célja, hogy főként a logisztika területén olyan új megoldások szülessenek, amelyek segítenek kihasználni az iparvállalatok számára az 5G-ben rejlő lehetőségeket. A projekt magába foglalja az intelligens logisztikai megoldások és közlekedési rendszerek telepítésének az elősegítését is. A felek abban is megállapodtak, hogy egységes nemzetközi műszaki szabványokon, valamint ellenőrizhető tényeken és tudományos adatokon alapuló megoldásokat dolgoznak ki” – emelte ki Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary ügyvezetője.

A Cecz feladata, hogy magyarországi központtal létrehozza a Kínai Közép-Európai Árubemutató és Logisztikai Központot, amely az első ilyen típusú zóna lesz Európában.

A központ létrehozatalának a célja, hogy a kínai termékek értékesítését európai piacismerettel rendelkező, elsősorban a központnak otthont adó ország vállalkozásai végezzék. A projekt keretében a kínai fél egyrészt árubemutató platformot hoz létre, ahol az értékesítő cégek ki tudják választani a profiljukba tartozó, az európai piacon általuk piacképesnek tekintett termékeket. Emellett létrehoz egy vagy több logisztikai központot a termékek szállítmányozására, raktározására.

A központ a magyar és közép-kelet európai régióból származó áruk kínai értékesítésének elősegítését is fontosnak tartja, ezért anyavállalatával, a Shandong Imperial International Investment Co. Ltd.-vel a kínai Linyi Port vámszabad területen is létrehoz egy árubemutató központot.