A Huawei most bemutatott új prémium okosóra családja ehhez már csak az európai hatóságok engedélyére vár. Ha ezt megkapja, legkorábban az év második felében nálunk is használható lesz az eszközök EKG-mérési funkciója.

Androidos órán EKG

Kézen viselhető okos eszközöket mutatott be a héten Magyarországon a Huawei. Közöttük van a klasszikus órák kialakítását idéző WATCH GT 3 Pro. Ez a modell külön változatban készült a női és külön a férfi felhasználók számára, eltérő méretben, alapanyagban és stílusban.

Egészségőr és divatkiegészítő egyben

A WATCH GT széria legújabb családja titánium és kerámia változatokban készült. Különlegessége még, hogy elődjeihez képest még több egészségügyi érték monitorozására alkalmas. Közülük a legfontosabb újdonságok egyike az eszköz elektrokardiogram (EKG) funkciója, amely az európai egészségügyi hatóságok engedélye után, legkorábban az év második felében, egy frissítést követően a hazai felhasználók számára is elérhető lesz. (Az Apple okosórák erre alkalmas modelljei már rendelkeznek a szükséges európai engedélyekkel.)

A WATCH GT 3 Pro szoftvere az EKG-mérést és az adatok valós idejű elemzését teszi majd lehetővé, de szinuszritmust és pitvarfibrillációt is mérhet. Ezen felül képes lesz a pitvari és kamrai korai szívverés-emlékeztetésre, így figyelve a szívműködést.

A PPG- és EKG-érzékelőknek köszönhetően az óra képes az artériás érfali merevség észlelésére is, ami hozzájárulhat több szív- és érrendszeri betegség kockázatának esetleges felismeréséhez. (A PPG – fotopletizmográfia az optikai pulzusmérés alapja.) Emellett az eszköz véroxigénszintet is tud mérni.

A prémium óra család másik újdonsága megnövelt vízellenálló-képesség: az órával akár a 30 méteres szabadmerülés is lehetséges. Emellett az okosóra sportfunkciói is szintet léptek: a több mint száz új edzésmód között található az intelligens futástervező is, amely a felhasználó korábbi futásai alapján személyre szabott tervet állít össze.

Elemzi a sebességet, a szívritmust, a megtett távolságot, majd szinkronizálja az adatokat különféle alkalmazásokkal, beleértve több mint hatvan edzésappot. Az okos futástervezési mód és a kétsávos, ötrendszerű GNNS-pozícionálás pedig még pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé.

Titánium váz a férfiaknak, kerámiaborítás a nőknek

A férfiaknak készült modell titánium vázat és 1,43 colos, színes AMOLED kijelzőt kapott. A gyártó tesztjei szerint a 466×466-os HD felbontású kijelzőről minden adat pillanatok alatt leolvasható. A könnyű titánium foglalat strapabíró, a kijelző kemény, zafírüvegből készült, és a testhőmérsékletben történt legkisebb változást is érzékeli.

Az eszköz 3D-s forgatható koronája a hagyományos órák stílusát idézi. A felhasználók a korona megnyomásával és forgatásával zoomolhatnak a kijelzőn és válthatnak a különböző felületek között. A készülék bőrszíjas változatának ajánlott fogyasztói ára 139 990 forint, fémszíjas változatának pedig 179 990 forint.

Az okosóra női kerámia változata is ellenálló a korrózióval és hővel szemben. Színes 1,32 colos AMOLED kijelzője ugyancsak kemény zafírüvegből készült, hogy karcolás- és ütődésbiztos legyen. A zafírüveg bőrbarát anyaga automatikusan érzékeli a testhőmérséklet változásait. Az EKG gomb és a 3D forgó korona ennél a változatnál is megtalálható lesz majd. A készülék bőrszíjas változatának ajánlott fogyasztói ára 159 990 forint, a kerámia változaté pedig 199 990 forint.

A titánium változat intenzív használattal 8, normál használattal akár 14 napot is kibír egy töltéssel, míg a kerámia változat intenzív igénybevétellel 4, normál módon viszont 7 napot működik egyhuzamban. A készülékek alkalmasak a vezeték nélküli töltésre, töltési sebességük pedig a korábbi modellekénél harminc százalékkal gyorsabb. Az okosóra Bluetooth-hívások fogadására is képes.

Megújult a kínai márka Watch Fit modellje is

A Watch Fit 2 a cég legújabb fejlesztésű pulzusfigyelő technológiájával rendelkezik, ami még pontosabb pulzusmérést tesz lehetővé. Az eszköz 97 edzésmódot támogat, így a többi között a futást, kerékpározást, úszást, ugrást, illetve olyan edzéseket is, mint a súlyzós edzés, a tánc, a labdajátékok, vagy a vízi-, téli- és extrém sportok.

A Huawei futóképességi indexét (RAI), valamint a korábbi futási adatokat felhasználva személyre szabott professzionális futási tervet készít. A tempó, a pulzusszám és a futási távolság alapján az eszköz ki is értékeli a futási adatokat, majd azok alapján javaslatokat is tesz az edzés intenzitására és idejére.

A WATCH FIT 2 öt műholdrendszert támogat, ezáltal az elődjénél még pontosabb mozgás- és sebességkövetést, valamint helymeghatározást tesz lehetővé. Sportolás közben a bejövő hívások azonnal megjelennek az órán. A felhasználók egy gomb megérintésével fogadhatják és bonthatják a hívásokat anélkül, hogy elő kellene venniük okostelefonjukat.

Ezen a modellen már van hangszóró és mikrofon is, és már offline is lehet rajta zenét lejátszani. A nagy memóriának köszönhetően akár 5000 zeneszám is tárolható az eszközön.

A gyorstöltési technológiával mintegy 5 perces töltéssel az eszköz akár 24 órán keresztül üzemképes. Átlagos felhasználás esetén az okosóra 10 napig, intenzív igénybevétel esetén pedig 7 napig használható.

Az órát 1,74”-es AMOLED HD FullView kijelzővel szerelte fel a gyártó, a kijelző területe 18,6%-kal nagyobb, mint az előző generációé, a képernyő-test aránya pedig 72,2%-os. A WATCH FIT 2-höz több mint 200 számlap érhető el díjmentesen, különböző stílusokban és színekben. Az órához különféle szíjak kaphatók, a puha és kényelmes szilikontól az elegáns bőrszíjig. Az eszköz értékesítése nálunk várhatóan június 18-án kezdődik, az Active változat ajánlott fogyasztói ára 56 990 forint, a Classic változaté pedig 66 990 forint.

A márka eddigi legvékonyabb okoskarkötője

Az új okoseszközökkel érkezik a HUAWEI eddigi legvékonyabb okoskarkötője, a Band 7 nagy kijelzővel és egészségfigyelő funkciókkal. A készülék mindössze 9,99 mm vékony és szíj nélkül 16 gramm súlyú. A színes AMOLED kijelző képernyő-test aránya 64,88%, felbontása 194×368-as.

A Band 7 egészségfigyelő funkcióiban a felhasználó nyomon követheti az alvást, a véroxigénszintet, a nők a menstruációs ciklusukat és a szívritmust. A Huawei TruSleepTM technológiája az alvás megzavarása nélkül elemzi az alvás minőségét, illetve segít az alvászavarok hat típusának megállapításában. A TrurelaxTM funkció a stressz szintjét figyeli, és időben figyelmezteti a felhasználót a stressz-levezetés szükségességére. A TruseenTM 4.0 technológia a szívritmust figyeli, míg a TruSportTM algoritmusok az edzések adatait elemzik bizonyos szempontok alapján.

A Band 7 összesen 96 edzésmódot kínál és átlagos használat mellett 14 napig bírja egy töltéssel. Az eszközt várhatóan június 20-tól lehet megvenni Magyarországon, ajánlott fogyasztói ára 22 990 forint.

Szervizakciókkal is készül a márka

A cég budapesti tájékoztatóján jelentették be azt is, hogy a márka szerződött partnerei speciális szervizakciókat kínálnak június 1-jétől év végéig a Huawei készüléktulajdonosok számára. Ennek keretében bármilyen Huawei eszköz – okosóra, okostelefon, tablet, PC – garanciájának egy éves meghosszabbítása az adott szervizpartner árlistája alapján 50 százalék kedvezménnyel vásárolható meg. Emellett a szervizpartnerek 20 százalékos kedvezménnyel cserélik ki az okostelefon kijelzőjét probléma esetén, illetve ingyen kicserélik az eszköz hátoldalának védőtokját. Továbbá, ha valaki bármely Huawei- eszközét elviszi a vállalat bármelyik szervizközpontjába, ott az adott szervizpartner ingyenesen tesz rá védőfóliát és tisztítja meg a készüléket.