A munkaerőpiac újfajta kihívásaira igyekszik felkészíteni a digitalizáció iránt nyitott munkavállalókat egy most indult új hazai oktatási program, amely széles körben teszi hozzáférhetővé az alapszintű programozási tudást.

Ingyenes magyar nyelvű programozóképzés

A Green Fox Academy, a HTTP Alapítvány és a Microsoft február 1-jén indított ingyenes #MyFirstApp Coding Camp elnevezésű képzése magyar nyelven érhető el és akár három hét alatt is elvégezhető.

A magyar nyelvű oktatás azért is fontos, mert még ma is sokaknak okoz gondot a megfelelő nyelvtudás hiánya. Jó példa erre a Green Fox Academy nagyjából egy éve indított hasonló 3 hetes ingyenes kurzusa, amelyet akkor még csak angol nyelven hirdettek meg.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot” – meséli Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Hozzáteszi: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, fejlesztőként aligha lehet boldogulni angolnyelv-tudás nélkül, a #MyFirstApp Coding Camp célja elsősorban az, hogy alapszintű kódolói tudást adjon az érdeklődőknek, és ezzel növelje az elhelyezkedési esélyeiket a munkaerőpiacon.

A digitális tudás hiánya a gazdaságot is lehúzza

A digitális tudás hiánya komoly nehézséget okoz a gazdaságban – állapítja meg az eNET legfrissebb kutatása. A felmérés szerint a képzések jelenlegi szintű kibocsátása nem tudja követni a piaci kereslet alakulását.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a digitalizáció és az innovatív technológiai fejlesztések ma már gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenek, ugyanakkor felkészült munkaerő hiányában elmaradnak ezek a fejlesztések, ami óriási hátrányt jelent.

Az IVSZ és Microsoft korábbi, „A digitális gazdaság súlya a magyar nemzetgazdaságban” című tanulmánya szerint a digitális gazdaság a teljes GDP legalább 25%-át adja, míg 2023-ra az új technológiák (5G, IoT, AI, blokklánc stb.) révén a bruttó hozzáadott érték 2023-ig meg is duplázódhatna, ha lenne elég képzett szakember.

“Mi is látjuk ezeket a kihívásokat, éppen ezért a minél könnyebb munkavállalás érdekében a Microsoft 25 millió ember átképzését támogatja világszerte, a mostani programmal pedig tovább bővítjük azoknak a képzéseknek a számát, amelyekkel magyar nyelven is elérhetővé tesszük a jövőálló digitális tudás alapjait” – emelte ki Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

A jelentkezők egy részét mentorok is támogatják

A kurzus tananyagát a programozóképzéseket nyújtó Green Fox Academy dolgozta ki, a módszertan is a bootcamp metodológiáját követi. A program önállóan, saját tempóban is elvégezhető, megfelelő időráfordítás mellett akár 3 hét alatt el lehet sajátítani az anyagot. Márciusban pedig 120 fő számára egy mentorált képzés is indul, amelyen a HTTP Alapítvány jóvoltából informatikatanárok segítik majd a résztvevők haladását. Őket pedig a Green Fox mentorai készítik fel.

“Elsősorban azoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a mentorált kurzuson, akiknek a gyorsuló digitalizáció, illetve a járvány miatt veszélybe került az állása. Hiszünk abban, hogy tanár kollégáink mentori segítségével sok-sok újrakezdőnek tudjuk sikeressé tenni ezt a tanulási folyamatot” – mondta el Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A teljes tananyag online érhető el, a mentorált kurzus is online formában zajlik majd, a csatlakozáshoz mindössze egy laptopra és megfelelő internetkapcsolatra van szükség. A márciusban induló mentorált programra a myfirstapp.greenfox.academy/hu/ oldalon lehet jelentkezni.