A világjárvány alatt felgyorsult a gazdaság digitalizációja, jelentősen megnőtt az igény a munkaerőpiacon az informatikai tudással rendelkező szakemberekre. A képzések a tudás megszerzésében segítik a munkakeresőket.

Microsoft digitális átképzési program

A Microsoft június 25-én indította el ehhez kapcsolódó nemzetközi programját, amely az év végéig 25 millió ember digitális átképzését teszi lehetővé. A projekthez a Microsoft, a LinkedIn és a GitHub együtt adnak ingyenes tananyagot, segítik az álláskeresőket a képesítések megszerzésében és az elhelyezkedésben is – írtuk a programindító kapcsán.

Félidős mérleg – Magyarországról több mint 11 ezren csatlakoztak

Mostanra elkészült a félidős mérleg, ami visszaigazolja a kezdeményezés időszerűségét. Az elmúlt három hónapban 231 országban és térségben több mint 10 millió tanulni vágyó embert vontak be az oktatási programba az opportunity.linkedin.com oldalon keresztül.

Magyarországon eddig 11 668-an csatlakoztak az online továbbképzésekhez, ezzel a 62.-ek vagyunk a tanfolyamokat indító országok rangsorában. Nálunk a legnépszerűbbek a szoftverfejlesztő, az ügyfélszolgálati specialista és az adatelemző továbbképzések.

Az oktatási anyagok zöme a program első fázisában angol, spanyol, francia és német nyelven olvasható , de vannak már magyar nyelvre lokalizált fejezetek is, amelyekhez a https://docs.microsoft.com/hu-hu/teamblog/introducing-ms-learn oldalon lehet hozzájutni.

A nyelvek kapcsán megkeresésünkre a cég magyarországi leányvállalatánál arról tájékoztattak bennünket, hogy a keresett szakmák többségében fontos legalább egy alap szintű angol nyelvtudás. A LinkedIN Learn-ös tartalmak kifejezetten idegen nyelvet beszélők számára, közérthető angolsággal és angol felirattal érhetőek el, így azok is megértik (sőt fejlődhet a nyelvtudásuk), akik nem beszélnek haladó szinten angolul.

A LinkedIn Learning-tartalom további nyelveken való honosításának módjait az Microsoft Edge mesterséges intelligencia beépített fordító modulja révén vizsgálják. Reményeik szerint, ebben a témában további információval 30-60 napon belül tudnak majd szolgálni.

Kedvezményes vizsgáztatási feltételek

A képesítések megszerzésében is segíti a cég a munkakeresőket, a szeptembertől induló vizsgáztatás díja azoknak, akik a koronavírus következtében veszítették el az állásukat, a szokásos 100 dollár feletti összeg töredéke: 15 dollár. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a minősítő vizsgák eredményei csak szeptember elején váltak online hozzáférhetővé, és bár még nincsenek konkrét számaik, jelentős érdeklődést tapasztalnak.

A Microsoft Learn-portálon például 26 százalékos volt a növekedés augusztushoz képest. Az elvégzett modulokban 41 százalékos bővülés volt megfigyelhető augusztushoz képest, továbbá 19 százalékkal többen fejezték be az elkezdett Learning Path-okat is ugyancsak augusztushoz képest.

Az üzleti szférán túl, a civilekkel is együttműködik a Microsoft, hogy a hátrányos helyzetű munkakeresők esélyeit is javítsa a munkaerőpiacon. A NIOK alapítvány, a támogatásból a járványhelyzet okozta munkahelyi kihívások eredményes kezeléséhez ad elméleti és gyakorlati segítséget társadalmi szervezeteknek a CivilTech Hub tréningsorozattal. A webináriumokon a biztonságos és hatékony távmunka humán, szervezeti és technológiai hátterét, a bevált gyakorlatokat ismertetik a résztvevőkkel.