Nyilvánossá tette legfrissebb jelentését a magyarországi mobilhálózatok aktuális teljesítményéről az Opensignal. A londoni cég a terület egyik legismertebb független elemzője, amely globálisan és az egyes országok szintjén is rendszeresen átvilágítja a vezeték nélküli szolgáltatásokat.

Kijöttek a legfrissebb adatok

Ezúttal is vannak kisebb-nagyobb fordulatok a négy hazai piaci szereplő között, és messze nemcsak a le- vagy feltöltési sebességmutatók kapcsán.

A legjobb videó-, játék- és hanghívás élmény az 5G-n

Az idén április és június közötti 90 napban végzett tesztek alapján a Yettel-felhasználók kapták a videó-streamekkel, a többszereplős mobiljátékokkal és az over-the-top (OTT) hangszolgáltatásokkal kapcsolatos legjobb élményt Magyarországon, 5G hálózaton.

Az összesített pontszámokat tekintve azonban a Yettel és a Telekom közösen osztozik a Video and Games Experience kategória első helyén, míg a DIGiMobil, a Telekom és a Yettel osztozik a Voice App Experience befutójaként.

A leggyorsabb 5G letöltési és feltöltési sebesség

Yettel nyerte az 5G letöltési sebesség „díjat”, 277,4 Mbps-mal, ami majdnem 3,3-szor gyorsabb, mint a Telekomé és 10,2-szer gyorsabb, mint a Vodafoné. Hasonlóképpen, Yettel nyerte a leggyorsabb 5G feltöltés díját 31,1 Mbps-os értékkel, ami 12,2%-kal gyorsabb, mint a második helyen álló Telekomé és 2,4-szer gyorsabb, mint a Vodafoné.

A legkiegyenlítettebb teljesítményt szolgáltatók

Az egyenletes minőség terén viszont a Telekomé az első hely, 74%-os eredménnyel, őt követi a Yettel 72,7%-kal, és némileg leszakadva harmadik a Vodafone 69,3, illetve a DIGIMobil 56,2%-kal.

A konzisztens minőség kategória egyebek mellett méri a letöltési és a feltöltési sebességet, a késleltetést, a csomagvesztést és az első bájtig eltelt időt.

Hol a legjobb az 5G elérhetőség?

A Telekom és a Vodafone 5G felhasználói tölthetik a legtöbb időt aktív 5G kapcsolattal, így a két szolgáltatóé az 5G elérhetőségi díj, statisztikailag lényegében holtversenyben 12,8-15,2%-kal. Ezen a területen a Yettel 7,1%-os mutatót produkált.

Az összesített elérhetőségben viszont a Telekom, a DIGIMobil és a Yettel osztoznak a dobogón, ugyancsak szinte holtversenyben 95,4-97% közötti mutatókkal. Ez azt jelenti, hogy magyarországi okostelefon-használók ezen a három hálózaton töltik a legtöbb időt 3G vagy annál fejlettebb szélessávú mobil szolgáltatásokat használva. A Vodafone összesített elérhetőségi mutatója sem sokkal alacsonyabb, 92,6%.

Kijöttek a legfrissebb adatok

Piaci áttekintés

Az Opensignal legutóbbi magyarországi kutatásában először elemezte az itteni 5G élményt. Ezúttal pedig első alkalommal szerepel a konzisztens minőség, amely felváltja a korábbi jelentésekben használt Core Consistent Quality minősítést. Megjelent továbbá a Live Video Experience szolgáltatás is, amely számszerűsíti a felhasználók élő események nézésével kapcsolatos élményét.

Az összesített kategóriákra vonatkozó elemzés egy fej-fej melletti versenyt mutat a Telekom és Yettel között. A hat összesített kategóriából ötben mindkét operátor ott van az élen, ezek a következők: videó, élő videó, játékok, letöltési sebesség élmény.

A Voice App Experience-ben viszont a „menőség” a DIGIMobil, a Telekom és a Yettel között oszlik meg. (A különféle kategóriákról és mérésükről korábban itt írtunk részletesen. Az összesített Upload Speed Experience díj nyertese a Telekom az egyenletes minőséggel egyetemben.

A magyarországi 5G tapasztalatok elemzése azonban azt mutatja, hogy a négyből egy szolgáltató vált korai piacvezetővé, és ez a Yettel, miután a hét díjból ötöt is elnyert, közte van az 5G videó, az 5G játékok, az 5G Voice App Experience, valamint az 5G letöltési és feltöltési sebesség. Ezenkívül Yettel a Telekommal és a Vodafone-nal osztozik a dobogón az 5G Live Video Experience-ért.