Az első ilyen jellegű oroszországi sebészeti beavatkozásokat nemrégiben végezték el a Skolkovo városban található 5G kísérleti zónában.

Laparoszkópos műtétek 5G-vel

A teszteket a Beeline távközlési cég a Huawei-jel és a GMS kórházzal közösen hajtotta végre a skolkovói innovációs központ műtéti blokkjában, a moszkvai önkormányzat információtechnológiai osztályának a támogatásával(Moscow Department of Information Technologies – DIT ). Utóbbi felelős az orosz főváros és körzetében lévő 5G tesztközpontok üzemeltetéséért.

A műtétek során az 5G hálózathoz csatlakoztatott laparoszkóp, 4K-felbontású kamera, aneszteziológiai konzol, több további kamera és a Huawei 5G multimédiás eszköze segítségével sikeresen távolították el a betegekből rákos daganatokat – adta hírül a DIT.

A projekt az 5G technológia szélessávú és alacsony késleltetési képességének első kézből való bemutatása volt. A műtétet a távolból orvos szakértők támogatták, a releváns információkat a 4K alapú videokonferencia útján cserélték ki, megkönnyítve az operáló sebész és a szaktanácsadók közötti kommunikációt. Utóbbi magában foglalta a beteg kórtörténetét, valamint a valós idejű szakértői tanácsokat és utasításokat.

Az 5G-t széles körben alkalmazzák majd az orosz egészségügyben

Az orosz szakértők azzal számolnak, hogy az 5G-t a jövőben széles körben alkalmazzák majd az orosz egészségügyi ellátásban. Az új generációs hálózatok lehetővé teszik a távműtéti eljárásokat, így már nem szükséges a beteget egy adott klinikára szállítani. Ezen kívül az 5G mozgathatóbb és kényelmesebb műtéti környezetet tesz lehetővé, az orvostechnikai eszközök vezeték nélküli csatlakoztatásának a lehetősége miatt.

Az 5G-nek köszönhetően a távkonzultációk csökkentik az utazások számát, ami hatékonyabbá teszi az orvosok időbeosztását. Az orosz egészségügyi szakemberek jelenleg az idejük több mint 70 százalékát kénytelenek arra áldozni, hogy egyik helyről a másikra utazzanak egy-egy komplexebb műtét miatt – húzzák alá a szakértők.