A gépek közötti kommunikáció(M2M/IoT) új generációját jelentő LTE-M technológiát is elérhetővé tette hálózatában a Yettel. A nemrégiben lezajlott márkaváltás nyomán új üzleti mobilcsomag családot is bevezet a szolgáltató.

LTE-M technológiá

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb piaci jelentése alapján 40 százalékos részesedésével a Yettel a piacvezető Magyarországon az ipari célú kommunikációra használt aktív SIM kártyák piacán.

Ehhez kapcsolódó friss hír, amit a cég tájékoztatóján jelentettek be, hogy az operátor mobilhálózatán elérhetővé vált a legújabb, LTE-M technológia is. Ezzel egyidejűleg nagyot lépett a szolgáltató a már eddig is használatban lévő NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) hálózat országos lefedettségében is. Ez a hálózati technológia korábban csak a Dunántúlra és Budapestre koncentrálódott, a fejlesztéseknek köszönhetően ma már Magyarország területének 70%-án vált elérhetővé.

Az év végére ez a mutató már elérheti a 90 százalékot – emelte ki Csaba Tamás, a Yettel hálózati stratégiai tanácsadója. Hozzátette, a cég továbbfejlesztette reakcióképességét a még le nem fedett területek igény szerinti gyors, akár szigetszerű NB-IoT hálózati ellátásában is.

Már meg is szólíthatók a hálózatba kötött gépek

Az M2M hálózatokról elmondható, hogy ezekbe a rendszerekben sok esetben van szükség nagy mennyiségű jeladó eszközre, miközben adatforgalmuk és mobilnetes sávszélesség-igényük alacsony – ilyenek például egy vízszolgáltató jeladói az ügyfelek mérőóráiban.

A nagy mennyiség miatt fontos szempont a jeladók egységára. Ezek az eszközök akkor költséghatékonyak, ha az M2M feladatok ellátására éppen elegendő képességű alkatrészekből szerelik össze őket.

További jellemzőjük, hogy az egyes jeladók helyhez kötötten működnek – például egy mérőóra havi rendszerességgel jelt ad a központi rendszernek. Az M2M rendszerben működő szenzorok hálózati igényének megfelelnek az NB-IoT hálózatok, amelyek sebessége igen alacsony, nagyjából 70 kbps.

A gépek közötti kommunikációra számos cég fejleszt megoldásokat, a közműszolgáltatás, egészségügy, biztonságtechnika, közlekedésbiztonság és egyéb területeken. Jó hír, hogy mára egy olyan hálózati képesség is elérhetővé vált, ami kisebb komplexitású, olcsóbb eszközzel teszi lehetővé egyfelől a NB-loT-nál nagyobb adatátviteli sebességet, ami akár képek átvitelére is alkalmas, másrészt a teljes mobilitást a gépek közötti kommunikációban.

Ezek a korábbinál fejlettebb, így értelemszerűen költségesebb jeladókat igényelnek, miközben az eszközgyártók továbbra is arra törekednek, hogy az igényeket az arra éppen elég képességű alkatrészekből építsék össze. Így született meg a CAT-M elnevezésű szabvány és eszközkategória, valamint mobilhálózati oldalon az azt kiszolgáló LTE-M chipset és hálózati képesség.

Ezekben tud többet az LTE-M az NB-IoT-nél

A NB IoT-hez képest az LTE-M legnagyobb újdonsága, hogy már a kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, azaz egy jeladó nem csupán jelt ad, majd „elalszik”, hanem a központi rendszer az LTE-M hálózaton képes megszólítani az egyes gépeket, berendezéseket, eszközöket, köztük a kamerákat is.

Az LTE-M megjelenésével megnyílt az SMS-küldés és a hangalapú hívások lehetősége is a gépek közötti kommunikációban, amire korábban NB-IoT hálózaton nem volt lehetőség. Ezek a funkciók jelentősen bővítik tehát az új technológia felhasználási lehetőségeit. A Yettel ezt a technológiát jelenleg az ország területének közel 60%-án tette elérhetővé.

Az LTE-M elsősorban üzleti területen teremthet piaci igényt, alkalmas egyebek mellett a flottamenedszmentre is, de már léteznek LTE-M kompatibilis okosórák és egyéb okos eszközök, amivel a technológia releváns lehet a lakossági felhasználásban is – tette hozzá a szakértő.

LTE-M technológiá
Forrás: Yettel

Az M2M/IoT kapcsolatok egyelőre a klasszikus mobil számmezőket használják

Jelenleg sokfajta műszaki megoldás létezik a gépek közötti kommunikációra. Most az az alapelv, hogy minden SIM-hez kell egy hívószám. A jelenlegi 9 számjegyű rendszerben 50 millió mobilszám van, ami Magyarországon használatba vehető.

Amiről viszont eddig meglehetősen keveset lehetett hallani, hogy 2013 óta létezik egy külön M2M célra használható számmező is, 71-es előhívószámmal. Itt azonban a használatba vehető szám nem 9 számjegyből, hanem 12-ből áll.

Ezt a számmezőt azonban eddig még nem nagyon vették birtokba a szolgáltatók. Így van ez a Yettelnél is, ahol az eszközökbe szükséges SIM-ekbe a klasszikus 9 számjegyű hívószámot „integrálják”.

Pedig célszerű különbséget tenni eszköz és eszköz között. A szenzorokra például nem szerencsés klasszikus mobilhívószámot elhasználni, mert az csak adatot küld, nincs rajta plusz mobilszolgáltatás, nem úgy, mint egy okosórán, amin keresztül, akár telefonálni is tudunk. A szolgáltatók egyelőre várják a megfelelő hazai jogszabályok megszületését. (A témával részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Itt az új kkv-kra szabott djícsomag család

A kis- és középvállalkozások igényeire szabott, Business Prime elnevezésű új tarifaportfólióban a fő hangsúlyt a korlátlan szolgáltatásokra, a gyorsított ügyfélkiszolgálásra és az összevonható készülékkedvezményre helyezte a szolgáltató.

A márkaváltással egyidejűleg jelentette be az operátor a lakossági Prime tarifákat, ezek is a korlátlanságra és a gyorsabb ügyfélkiszolgálásra fókuszáltak, valamint csoportos kedvezményeket biztosítottak.

Mostantól az üzleti ügyfelek, azon belül a kis- és középvállalati szegmens számára is elérhetővé váltak a korlátlanság adta előnyök. A tarifacsomagok tartalmaznak leforgalmazható SMS-eket és nemzetközi hívásperceket is. A kisebb adatkeretet és 100%-os lebeszélhetőséget kínáló tarifák is helyet kaptak a Yettel új üzleti portfóliójában.