Unger Tamást, a hírközlési hatóság (NMHH) spektrumgazdálkodási osztályának munkatársát, választotta elnökévé a HCM megállapodás földi mozgószolgálati munkacsoportja.

Unger TamásA HCM megállapodás (Harmonised Calculation Method) 17 európai ország által aláírt egyezmény a 29,7 MHz és 43,5 GHz közötti frekvenciák nemzetközi koordinációjára vonatkozóan, az állandó helyű és a földi mozgószolgálatban. A magyar igazgatás még 1990-ben csatlakozott az egyezmény elődjéhez.

A HCM megállapodás munkacsoportjának feladata, hogy nyomon kövesse a hétről hétre változó technológiai újításokat, ezeket beépítse a megállapodásba, és igazodjon a modern elvárásokhoz, valamint zavarmentes üzemet biztosítson az újabb technológiák számára. Szakértői mindemellett állandóan figyelemmel követik a fejlődő mobiltechnológiákat is. Idén szeptemberben a megállapodás módosításán kívül új munkacsoporti elnököket is jelöltek. A mobil munkacsoport leköszönő elnöke, Philipp Birrer helyére Unger Tamás spektrumgazdálkodási szakértőt választotta a csoport.

Unger Tamás okleveles villamosmérnök és matematikus. 2015 januárjától dolgozik az NMHH-nál. Az első években nemzetközi frekvenciakoordinációs szakértő volt, két éve pedig spektrumgazdálkodási szakértőként, elsősorban a mobiltechnológiák szabályozási és koordinációs kérdéseivel foglalkozik a Spektrumgazdálkodási Osztályon. A HCM megállapodás munkacsoportjában 2015 óta vesz aktívan részt.