Ma zárul Berlinben az IFA, a nemzetközi háztartási és szórakoztatóelektronikai vásárt két év virtualitás után idén ismét élőben rendezték meg Berlinben. Az esemény a korábban megszokottnál szerényebb 182 kiállítói számot produkált, ezek között igen sok (120) volt a startup, ami viszont a jövőre nézve jó hír. Jó hír az is, hogy a romló gazdasági körülmények a nagy márkákat sem tartották vissza.

IFA 2022
Forrás: Messe Berlin

Az idei esemény is hozott számos technológiai innovációt, akár új termékkategóriát is. Ezek közül válogattunk néhányat az üzleti, néhányat az otthoni innovációkból, többségük ráadásul már mindkét felhasználói kört is megcélozza. (A márkák újdonságait a legegyszerűbb módon ABC-sorrendben említjük.)

Őszre piacon az ASUS hajtogatható laptopja

Berlinre időzítette első hajtogatható laptopjának a bemutatását az ASUS. A távol-keleti gyártó Zenbook17 Fold-ja, a Lenovo 2019-es premierje után a második ilyen termék a piacon, de az első 17,3 hüvelykes változat.

A billentyűzettel is csupán 1,8 kilogrammos súlyú eszköz 12,5″-es méretűre csökkenthető középen összehajtott állapotban. A fokozatmentes, 180°-os csuklópánt mechanizmusát úgy tervezték, hogy kibírjon legalább 30 ezer nyitási/zárási ciklust, 75 Wh-s akkumulátora egész napos üzemidőt is kibír.

Működhet asztaliszámítógépként, laptopként Bluetooth billentyűzettel, laptopként virtuális billentyűzettel), lehet táblagépként is használni.

A Zenbook17 Fold számos mesterséges intelligencia(AI) által vezérelt funkciót tartalmaz, beleértve a felhasználói jelenlét-érzékelést HD IR kamerával; beépített színérzékelőt; és egy 5 MP-es AI webkamerát a 3D Noise Reduction (3DNR) technológiával a tisztább videóhívások érdekében.

A gépbe a legújabb 12. generációs Intel Core™ i7-1250U processzort, Intel Iris® Xe grafikát, 16 GB RAM-ot és egy gyors, 1 TB-os PCIe SSD-t épített a márka. Mindezekért az ősztől nálunk is elérhető készüléket nemzetközi szinten 3500 dollárra árazta be az ASUS, a magyarországi ár a cég közleménye szerint még nem ismert.

IFA 2022

Függetlenként debütált Berlinben a HONOR

A HONOR függetlenné válása óta először szerepelt a berlini rendezvényen, ahol sajtótájékoztató keretében jelentette be új, a csúcskategóriás készülékekre vonatkozó stratégiáját. Ennek lényege, hogy Európába és más nemzetközi piacokra is eljuttatja a következő hajlítható kijelzős, valamint a legújabb csúcskategóriás okostelefonjait.

A márka bemutatta operációs rendszerének legújabb változatát, a MagicOS 7.0-t is, aminek figyelemre méltó sajátossága, hogy nemcsak az Androiddal, hanem a PC-s és az IoT operációs rendszerekkel is kompatibilis. Cél a zökkenőmentes együttműködés az okostelefonok, tabletek, PC-k és más IoT eszközök között.

Az új platformmal az eltérő op-rendszereket futtató készülékek is csatlakozhatnak a MagicOS-es eszközökhöz. A MagicOS 7.0-val a márka saját laptopjait, okostelefonjait és tabletjeit akár egy billentyűzettel és egérrel is lehet vezérelni, fájlokat áthúzni egyik gépről a másikra, valamint a laptop billentyűzetével okostelefonokon vagy tableteken gépelni. A MagicOS 7.0 hivatalos bejelentése 2022 negyedik negyedévében várható.

Az első önálló IFA-bemutatkozásra három új terméket hozott a kínai márka, a HONOR 70 okostelefont, a HONOR MagicBook 14 laptopot és a HONOR Pad 8 táblagépet. Utóbbi a cég első olyan tabletje, ami már a nemzetközi piacokon is elérhető lesz. A háromból hozzánk egyelőre a HONOR 70 érkezik.

Vloggolókra szabott okostelefon

A vloggolóknak tervezett HONOR 70 a márka legújabb csúcskategóriás okostelefonja. Akészülék egyik újítása az úgynevezett Solo Cut mód, amivel egyszerűen készíthetők csoportokból adott személyeket kiemelő vlogok, az erre a célra létrehozott, beépített újraazonosítási technológiával. A duplavideós felvételkészítés pedig két videó párhuzamos forgatását teszi lehetővé: az egyiken egy kiemelt alany szerepel, míg a másikon a teljes csapat – emeli ki a bejelentés kapcsán kiadott közlemény.

Az új okostelefont a Qualcomm Snapdragon 778G Plus 5G hajtja, és támogatja a GPU Turbo X és OS Turbo X funkciókat, valamint reszponzív élményt nyújt a komoly erőforrást igénylő feladatoknál is, beleértve a videóvágást, ami a folyton mozgásban lévő vloggerek számára elengedhetetlen.

A HONOR 70 Magyarországon e héttől kapható 256 GB-os és 128 GB-os verzióban. Előbbi ajánlott fogyasztói ára 259 000 forint, utóbbié 239 000 forint.

IFA 2022

Az ide IFA-n jelentette be a HONOR a Spatial Audio technológiát, ami nagy ugrást jelent a fejhallgatóknál, azáltal, hogy az eszközöket képessé teszi a következő generációs AR(kiterjesztett valóság) és VR(virtuális valóság) élményekhez szükséges, filmszerű 3D-s hanghatások létrehozatalát.

A technológia lényege, hogy a fülesekben lévő gyorsulásmérővel és giroszkópokkal térben teremti meg a fejhallgatókban hallható hangokat, követve a felhasználó fejének a mozgását és folyamatosan újraszervezve a hangmezőt a minél nagyobb élmény érdekében, legyen szó filmekről, zenéről vagy videójátékokról. Az algoritmussal pedig szimulálni lehet , a hangok változását, miközben azok eljutnak a forrástól a felhasználóhoz.

A Spatial Audio az első technológia, ami támogatja a hangterjedelem távolsági szabályozását, így a felhasználók dinamikusan állíthatják be a virtuális hangforrásokat 15 centimétertől 10 méterig, minél személyre szabottabb hallgatási élményt eredményezve.

Újabb innovációk a Huawei okos eszközeiben

Számos új okoseszközt mutatott be a korábbi anyacég a Huawei is az IFA-n, köztük a továbbfejlesztett MatePad Pro tabletet, a legújabb fotózási trendeket követő nova 10 okostelefonokat, valamint a vérnyomás- és EKG-mérő funkcióval is felszerelt Watch D okosórát.

A 12,6 hüvelykes OLED kijelzőjű tablet szinte PC-szerű élményt nyújt a felhasználóknak. Van benne alkalmazás sokszorosító és a több ablak támogatás, amelyek lehetővé teszik több feladat egyidejű feldolgozását. Az eszközhöz tartozó 2. generációs M-Pencil és a mágneses billentyűzet megkönnyíti a váltást a különböző, irodai, kreatív vagy egyéb felhasználási módok között.

A nova 10 és nova 10 Pro okostelefonokat pedig a legújabb fotózási trendekre fókuszálva fejlesztette ki a márka. A gyártók korábban a hátlapi kamerára helyezték a fókuszt, miközben a legújabb közösségimédia-alkalmazások felhasználói számára már legalább olyan fontos az előlapi kamera teljesítménye is.

Ennek megfelelően az új telefonok 60 MP-es ultraszéles látószögű előlapi kamerával rendelkeznek, amely 4K videó rögzítésére is képes, a nova 10 Pro pedig egy további, 8 MP-es portrékamerával is fel van szerelve a kristálytiszta közeli felvételek érdekében.

A Huawei Kínában már az év elején bemutatott Watch D okosórája, amely képes mérni a felhasználó vérnyomását, valamint lehetővé teszi az elektrokardiogram (EKG) mérést is ugyancsak jelen volt a berlini show-n, mivel bizonyos európai országokban is elkezdi a forgalmazását. Információink szerint Magyarországon viszont egyelőre még nem lesz elérhető az eszköz.

IFA 2022

Új hajtogatható laptop és szemüveg a Lenovótól

Berlinre időzítette második generációs összehajtható laptopját, az X1 Foldot a Lenovo is. Az új eszköz az android authority helyszíni tudósítása alapján jelentősen nagyobb, mint a 2019-es verzió: 13,3 hüvelykről 16 hüvelykre nő a kijelző kihajtott állapotban. Funkcionálisan nagyon hasonlít a Zenbook 17 Foldhoz, de valamivel kisebb és egy kicsit nehezebb. Újdonságai ellenére az X1 Fold új kiadása „megtartja az eredeti 2500 dolláros árát”.

Nagy dobásnak szánja a kínai gyártó az új okoszemüvegjét a Lenovo Glasses T1-et. Az úgynevezett on-the-go tartalomfogyasztáshoz fejlesztett viselhető kijelző mindenre alkalmas a játéktól kezdve a streamelésen át az útközbeni privátszféra biztosításáig – emeli ki a társaság közleménye.

A Lenovo Glasses T1 az USB-C segítségével számos mai okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal kompatibilis. A kívánt képminőséget és nagy hatékonyságú optikát kínál a hosszabb akkumulátor-üzemidő érdekében, emellett könnyű is, így a felhasználók a mobileszközök korlátozott képernyőméreténél jóval több tartalmat felfedezhetnek és élvezhetnek.

IFA 2022

A tendencia egyértelmű: a mobileszközök felhasználói több játékot szeretnének játszani és több videót streamelni. A mobiljátékok globális piaca az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 153 milliárd dollárt, ami 11,5%-os éves növekedési ütemnek fele meg, míg a videostreaming piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 972 milliárd dollárt, ami évente átlagosan 18,1%-os növekedést jelent.

Ezek a szemüvegek azonban nemcsak a szórakozásról és a játékokról szólnak. Mivel a hibrid munka új normává vált, a felhasználók szeretnének minél több dolgot elvégezni a mobileszközeiken, de a magáncélú, üzleti szempontból kritikus dokumentumok kezelése PC-n nyilvános helyeken kezelése kockázatot jelent. Az okosszemüveg viszont a felhasználói számára úgymond saját munkaterületet teremt, hogy megakadályozza az illetéktelen „váll fölötti szörfözést”.

A hosszan tartó használat kényelme érdekében a Lenovo Glasses T1 cserélhető orrcsipeszekkel, állítható szárú karokkal van felszerelve, és a dobozban rögzíthető kereten keresztül támogatja az egyedi dioptriás lencséket is.

A két Lenovo újdonság közül információink szerint biztosabban az X1 Fold érhető el, de még annak pontos idejét és a várható árat nem lehet tudni. A szemüveget a gyártó először Kínában kezdi el forgalmazni az év végétől, és néhány nagy külföldi piacon pedig legkorábban jövő tavasszal lesz elérhető.

Körforgásos előfizetés a Nokiától

A Nokia készülékeket gyártó és forgalmazó HMD Global is jelen volt a berlini eseményen, ahol egy új, a fenntarthatóságra, körforgásra alapozó előfizetési szolgáltatását, a Circulart jelentette be a cég. Ennek keretében a döntés a felhasználó kezében marad: igény szerint bármikor lecserélheti a készüléket, vagy mondhatja le az előfizetését extra költségek nélkül az első három hónapot követően, de egyéb környezetbarát jutalommal is ösztönzi a vállalat az embereket, hogy hosszabb ideig tartsák meg telefonjukat. A szolgáltatás első körben Németországban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető.

A HMD Global négy új készüléket is bemutatott, köztük az eddigi legkörnyezetbarátabb Nokia X30 okostelefont, amelyben az alumínium 100%-ban újrahasznosított, míg a felhasznált műanyagok 65%-a származik újrahasznosításból.

Legek majd minden műfajban az LG-től

Az egyik legtöbb újdonsággal az LG Electronics érkezett a berlini show-ra. A koreai cég bemutatta például a világ első állítható íveltségű, 42 hüvelykes OLED készülékét az LG OLED Flexet (LX3 modell), amit főként a gamereknek, streamelőknek szán.

A készülék támogatja mind a konzolos, PC-s és felhőalapú játékokat, mind pedig az élő TV-közvetítéseket és tartalomstreaming-szolgáltatásokat. Az LX3 nagyméretű kijelzőjének görbülete a teljesen sík állapottól a látványosan íveltig (900R) hajlítható, így húszféle opció közül választható ki a felhasználó számára ideális íveltsége. Az újszerű kialakítást az LG önálló fénykibocsátásra képes OLED pixeltechnológiája teszi lehetővé.

IFA 2022

A cég Berlinre időzítette a bejelentését arról is, hogy hamarosan piacra dobja a világ legnagyobb OLED televízióját. A 97 hüvelykes G2 LG OLED evo Gallery Edition TV hamarosan több országban is megvásárolható lesz. Ennek menetét a következő hetekben tudhatjuk meg.

Egy friss piackutatási jelentés szerint az OLED televíziók idén az európai prémium tévépiac 55 százalékát, 2023-ra pedig 66 százalékát fedik le. A jelentés szerint 2022-ben a 70 hüvelyk feletti tévékészülékek globálisan értékesített mennyisége megközelítheti a 15 millió darabot, jövőre pedig közel 17,1 millió eladott termékre lehet számítani.

A háztartást megreformáló innovációk

A háztartási eszközök kategóriájában három újdonságot is bemutatott a koreai gyártó, az egyik az Aero névre hallgató, asztalba építhető légtisztító, amely kis méretének köszönhetően olyan kisebb helyiségekbe is illik, mint a háló-, dolgozó- vagy stúdiószoba. Az új eszköz dizájnja a felhasználó egyéni ízléséhez igazítható, az asztalba nyolcféle hangulatvilágítás-opciót is építettek, amelyek az LG ThinQ™ mobilalkalmazásból vezérelhetők.

Az otthoni cipőtárolást és cipőápolást is forradalmasítja a márka. Az LG Styler ShoeCase egy átlátszó panelekből álló cipőtároló, amelyben kényelmesen elhelyezhetők a lábbelik. A szerkezet megfelelő környezetet teremt a nedvesség és a szövetet elszínező UV-fény elleni védelemre, a 360 fokban elforduló forgótányérral és a moduláris kialakítással pedig — amellyel akár négy pár cipő egymásra helyezése is megoldható— jobb áttekinthetőséget is nyújt.

Az ShoeCare intelligens cipőápoló pedig a más eszközökben már bevált TrueSteam technológiát használja a cipők felfrissítésére. A készülékben a zeolit ásvány kedvező tulajdonságait felhasználó Zeo-Dry szűrő is van, amely felszívja a nedvességet és eltávolítja a szagokat a lábbelikből. Az ápoló tíz különböző cipőtípus ápolására alkalmas, beleértve a bőrt, a velúrt és sportcipőket.

IFA 2022

Színváltós ajtójú MoodUP™ hűtőszekrényének a premierje is Berlinben volt. A különleges készülék amely az LG fejlett hűtési és intelligens technológiáival felszerelt, teljesen új konyhai élményt nyújt azzal, hogy az ajtók világításának a színe testre szabható, a beépített hangszórón keresztül pedig akár kedvenc zenéiket is lejátszhatják a felhasználók.

Az LG ThinQ™ alkalmazásban22 féle szín közül választhatnak a felső, és 19 szín közül az alsó ajtópanel megvilágításához. A természet tónusait és árnyalatait idéző Season színtéma a különböző évszakokat jelképezi, míg a Mood téma lágy, nyugtató színekkel támogatja a jó közérzetet.

A színeket egyéb célra is felhasználja az LG, ha az ajtóba épített szenzor azt érzékeli, hogy a készülék túl sokáig maradt nyitva, az érintett panel többszörös villogással figyelmeztet. Amikor pedig a mozgásérzékelői azt észlelik, hogy valaki közeledik a géphez, mindkét panel üdvözlően villog. A hűtőszekrény kedvében jár az éjjeli nassolóknak is, a fagyasztó ajtaja ugyanis a késői, vagy hajnali órákban a szokottnál fényesebben világít.

Összekapcsolható eszközök, fenntarthatóbb jövő a Samsung fókuszában

A koreai gyártó az idei kiállításon a Samsung bemutatta legújabb, a háztartási eszközökre, TV-kre, mobilokra és viselhető eszközökre kiterjedő technológiai fejlesztéseit. A cég minden termékkategóriájában elérhetővé tette a SmartThings szolgáltatást, ami az összekapcsolhatóság révén egy olyan ökoszisztémát hozhat létre, amely a környezet védelme mellett, az egészségesebb életmódot és a szórakoztatóbb mindennapokat támogatja.

A szolgáltatás figyelemmel kíséri a használati szokásokat és valós idejű adatokat mutat, amivel jelentősen csökkenthetők az energiaköltségek. A szolgáltatást 2023-ra a Samsung minden Wi-Fi kompatibilis termékén elérhetővé teszi.

A SmartThings Energia által ajánlott mesterséges intelligencia(MI) megoldások használatával csökkenthető az otthoni energiaköltség azáltal is, hogy a szolgáltatással kompatibilis intelligens készülékek automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak.

A BespokeMI mosógép MIEcobubble funkciója a mosószert aktív habbá alakítja, amelyek így még gyorsabban beszívódnak a ruhákba. Ezáltal ugyanolyan tisztasági szint mellett akár 70%-kal csökkenhet az energiafelhasználás. A MI mosási funkció képes meghatározni az optimális víz- és mosószermennyiséget, majdbeállítja az áztatási, öblítési és a centrifugálási időt is.

A Samsung hűtőszekrények a SmartThingsEnergiaMI energiatakarékos üzemmód segítségével maguktól szabályozzák a hőmérsékletet az ajtónyitási szokások, valamint a kompresszor fordulatszám alapján, amivel 10%-kal csökkenthetik az energiafogyasztást.

Az energiahatékonyabb szórakozás érdekében a Samsung bevezette a Wi-Fi routerekhez hasonló eszközökből származó fény és rádiófrekvenciák hatására töltődő SolarCell távirányítót. A Samsung becslése szerint ezzel a vállalat hét év alatt 200 millió darabbal csökkentheti a hulladéklerakóba kerülő elemek mennyiségét. A gyártási licencet még idén szabadalmaztatja a cég, hogy más gyártók számára is elérhető legyen.

IFA 2022

A SmartThings Home Life egy olyan szolgáltatás, amely minden eddigi SmartThings alkalmazást egyesít: főzés, energia, ruhatisztítás, állatgondozás, levegőtisztítás stb. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár okostelefonjukról, bárhol-bármikor gondoskodjanak otthonukról és mindennapi teendőikről.

A Q CELLS-szel együttműködve a Samsung kifejlesztette a nulla energiafelhasználású, önfenntartó otthont, amely a SmartThings vezérlésével napelemek segítségével képes fenntartható energiát termelni és tárolni a Samsung készülékek működtetéséhez.