Jövőre tervezi piacra dobni első„origami számítógépét” a Lenovo. Ha addig valamely más gyártó le nem körözi, ez lesz majd a világ első kereskedelmi forgalomban kapható hajtogatható laptopja.

Összehajtható Lenovo laptop

Éves üzleti konferenciáján mutatta be legújabb, áttörést jelentő fejlesztését a kínai cég. A világ legnagyobb PC-gyártója a prémium ThinkPad X1 család jövőbeni tagjaként képzeli el az új eszközt, amelyet a sokat utazó, a technológiai újdonságokat kedvelő és értékelő szakembereknek szán. A bejelentés kiemeli, hogy az új hardver nem okostelefon, tablet, vagy hibridként ismert ultramobil 2in1 eszköz; hanem egy teljes értékű notebook hajtogatható képernyővel.

Az üzleti alapja is meg lenne a készüléknek, mondván az egyik fő célcsoport, a távmunkát végzők száma2008 és 2016 között 140 százalékkal nőtt. Egyre többen igényelnék a határidős, média-intenzív projektek helyszíni bemutatásához is.

Az újítást az LG Display-jel együttműködve létrehozott OLED 2K kijelző teszi lehetővé, amely félbehajtható, ezáltal 50 százalékkal csökkenthető a szélessége. A további részletekre egyelőre még várni kell, a premiert 2020-ra időzítette a kínai gyártó.

Összehajtható lenovo gép

A hajtogathatóság, mint praktikus forma úgy látszik nem maradhat ki a nagyobb képernyős eszközök piacáról sem. Az újítás kell, mint egy falat kenyér a hardvergyártóknak, amelyek legyen szó okostelefonról, tévékről, vagy laptopokról hosszú ideje komoly piaci kihívásoknak vannak kitéve. Zsugorodik a piac, miközben növekszik a verseny és a versenyzők száma is.

A világ első feltekerhető tévéjét az év elején, a Las Vegas-i szórakoztató elektronikai vásáron mutatta be a Lenovo-val most szövetségre lépett LG. A dél-koreai gyártó ezzel lényegében új tévékategóriát teremtett.

A televíziózás az utóbbi években a készülékek méretnövekedéséről szól. Ahogy javult a képfelbontás és nőtt a nézői igény a házimozi-élmény iránt, úgy lettek egyre nagyobbak a képernyők is. Így aztán eljutottunk odáig, hogy kikapcsolt állapotban a szobákat eluralták a fekete téglalapok. A gyártók ezt eddig úgy próbálták ellensúlyozni, hogy egyre vékonyabb és keskenyebb kávájú készülékeket terveztek.

Az LG 2017-ben, jelentkezett a „Wallpaper”-rel, vagyis a falra tapétaként simuló ultravékony tévével. Ezt most egy újabb fejlesztéssel toldotta meg, aminek nyomán a képernyő egy gombnyomásra feltekerhetővé, vagy kinyithatóvá válik.

Idén vált valósággá az első hajtogatható okostelefon is, amit már jóval korábban megszellőztetett az ötletgazda Samsung. A koreai gyártónak aztán a fejlesztéssel gyorsmenetbe kellett kapcsolnia, hogy a nagy rivális kínai Huawei nehogy beelőzze a saját origami telefonjával.

Mint arról beszámoltunk, pár napon múlott csak, de végül a Samsungé maradhatott a „premier joga”. A bemutatót a barcelonai mobil világkonferenciát megelőzően sikerült tető alá hoznia. A Huawei viszont az említett szakmai rendezvényre hozta el a saját összehajtható modelljének a prototípusát.

Egyelőre még csak a Samsung modell kapható kereskedelmi forgalomban, ami elsőként a koreai szolgáltatók kínálatában jelent meg. A visszajelzések alapján viszont van még mit tenni a cég fejlesztőinek a hajtogathatósággal.

Az első sorozatú készülékek ugyanis nem igazolták vissza az optimista várakozásokat. A Huawei, amely a Samsungétól eltérő folding technológiát használ, várhatóan a nyáron hozza forgalomba az első ilyen telefonjait.

Összehajtható Lenovo laptop