Beváltja tavaly tavasszal tett ígéretét a Lenovo, 2020 közepén piacra kerülhet a világ első hajtogatható képernyőjű notebookja. A készüléket a kínai gyártó a Las Vegas-ban rendezett szórakoztató elektronikai vásáron mutatta be, az első 5G-képes laptopjával egyetemben.

Lenovo CES

Először tavalyi éves üzleti konferenciáján demonstrálta legújabb, áttörést jelentő fejlesztését a világ vezető PC-gyártója. A prémium kategóriás ThinkPad X1 Foldota cég a sokat utazó, a technológiai újdonságokat kedvelő és értékelő szakembereknek szánja. Az új hardver nem okostelefon, tablet, vagy hibridként ismert ultramobil 2in1 eszköz; hanem egy teljes értékű notebook hajtogatható képernyővel.

Az ára vetekszik egy középkategóriás autó árával

A kihajtott állapotában 13.3-hüvelykes gépet Oled kijelzővel szerelték fel, könnyű súlyú ötvözetek és karbonszálas anyag adja a vázát, amit bőrbevonattal láttak el. Az Intellel közösen fejlesztett Always Connected PCtechnológiát használó eszköz Intel Hybrid Technology kompatibilis Intel Core TM processzorokra épül, és Windows 10 rendszerrel jelenik meg 2020 közepén.

Lenovo CES

A Lenovo egy későbbi időponttól Windows 10X-szel is kínálja majd a ThinkPad X1 Foldot, ami opcionálisan 5G modemmel is elérhető lesz. Az egyes források szerint várhatóan 2500 dollárba kerülő készülék kereskedelmi premierjét az év közepére tervezik.

A hagyományos laptopokat idéző elrendezésben akár két különálló kijelzőre is oszthatjuk a munkaterületet. A kijelző felső részén futtathatunk egy videóhívást, míg közben az épp megbeszélt prezentáció kérdéses részeit szerkesztjük át.

Hajtogatós tippek

Azt is megtehetjük, hogy az alsó és felső kijelzőn megnyitva egy dokumentum két verzióját hasonlítjuk össze, de arra is használhatjuk, hogy felül egy oktatóvideót nézünk, míg az alsó részen jegyzeteljük a legfontosabb tudnivalókat. Portré módban pedig a képernyőt enyhén behajtva elérhetjük, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint egy könyv olvasása.

Irodai környezetben teljes értékű asztali PC-ként az USB Type-C port használatával csatlakoztatható hozzá teljes méretű billentyűzet, egér és egy második kijelző is, majd az eszköz az opcionális ThinkPad X1 Fold Stand állványra helyezhető akár portré, akár fektetett módban.

A Lenovo fejlesztői hat különféle zsanér-megoldást is kipróbáltak, végül egy több elemes forgó-zsanéros rendszert hoztak létre, amely hajtogatás közben elosztja a terhelést.

Még az idén jön a Lenovo első 5G-s PC-je is

A Lenovo a rendezvényen bemutatta első 5G-s PC-jét is. A Lenovo Yoga 5G mind a mmWave, mind a 6 GHz-es 5G hálózatokat támogatja. A 14 colos Full HD-s kijelzőjű 2in1 készülék a Qualcomm Snapdragon 8cx 5G Compute Platformot használ. A laptop ajánlott ára 1500 dollár lesz, értékesítése várhatóan tavasszal indul el, először Észak-Amerikában.

A cég bemutatta az új ThinkBook Plus-ot is, azt a laptopot, amelynek a fedelén egy további digitális toll alapú e-ink kijelző található. A plusz képernyő a precíziós toll segítségével felhasználható illusztrációk és jegyzetek készítésére, de lezárt fedél esetén megjelenhetnek rajta a különféle értesítések is. A ThinkBook Plus márciustól lesz elérhető, 1200 dolláros áron.