Hatalmas, dollár-százmilliárdokat érő piaccá nőtte ki magát alig néhány év alatt az okos eszközök három feltörekvő termékkategóriája: a kiterjesztett és virtuális valóság fejhallgatóké, vagy szemüvegeké, az intelligens otthoni eszközöké és hordható eszközöké(okosórák, fitnesz karkötők stb.).

Okos eszközök

Ezek együttes értéke a világon az idei év végére várhatóan eléri a 369,6 milliárd dollárt, öt éven belül pedig már megközelítheti az 525 milliárdot is – derül ki az International Data Corporation (IDC) legutóbbi előrejelzéséből.

Jönnek az AR-fejhallgatók fogyasztói alkalmazásai

Ezek a termékek a nagyjából 10 évvel ezelőtti megjelenésük óta már nemcsak a kütyürajongók körében váltak népszerűvé, hanem tömegpiaci kategóriává váltak azóta. A növekedés tartósnak tűnik, egyfelől a bővülő modellválasztéknak, a csökkenő áraknak és a jobb felhasználói élménynek köszönhetően.

A virtuális valóság(VR) fejhallgatóknál biztos pont, hogy mindkét piaci szegmensnek szólnak, vagyis egyaránt kedveltek az üzleti és a lakossági felhasználók körében. Az elemzők arra számítanak, hogy még több vállalati és fogyasztói területen jelenik meg az eszköz.

A kiterjesztett valóság(AR)fejhallgatók, vagy szemüvegek, ma még elsősorban a vállalati felhasználási területekre összpontosítanak, de a piackutatók arra számítanak, hogy a lakossági célú modellek is egyre keresettebbek lesznek, miután a nagy technológiai cégek számos új, ilyen jellegű termék piacra vitelét tervezik.

Nem lett múló divat az okosóra

Az intelligens otthon és az intelligens irodapiac alapvető hajtóereje a szolgáltatás alapú üzleti modell. Míg az eszköz olyan elemei, mint a tervezés és a megbízhatóság kellenek a sikerhez, a megkülönböztetés és a haszon máshol található. Az összekapcsolt okos fogyasztási cikkek felgyorsítják a szolgáltatások konszolidációját, miközben csökkentik maguknak az eszközöknek az árát is – vélik a szakértők.

A hordható eszközök megjelenését eleinte sokan múló divatnak gondolták. Évekkel később jutottak el a fogyasztók odáig, hogy ezeket most már számos hasznos funkcióval ruházzák fel, beleértve az egészség, a kommunikáció és a multimédia fogyasztás területét.

Okos eszközök piaca

A termékcsoportok jövőbeni trendjei

AR/VR eszközök: a kiterjesztett és a virtuális valóság eszközök a következő években a leggyorsabban növekvő kategóriát képviselik majd mind a régi, mind az induló vállalatoktól, és számos új felhasználót is vonzanak majd.

A vállalati felhasználók már túlléptek a felfedező és kísérleti időszakon, az otthoni fogyasztók egyre növekvő száma pedig a robusztus játék alkalmazások iránti igény felgyorsulását bizonyítja. Noha a figyelem középpontjában marad az AR-fülhallgató, érdekes lesz megfigyelni, hogyan bővül a technológia körüli ökoszisztéma az eszközön lévő tartalom fogyasztásától és interakciójától a más eszközökkel és rendszerekkel való kapcsolatteremtésig, mindez a zökkenőmentes munkahelyi és otthoni élmény érdekében.

Hordható eszközök: a termékkategórián belül a legkeresettebbek a fülhallgatók és az okosórák. A fülhallgatók piacát az erős végfelhasználói kereslet, a gyors csereciklus és az igen széles termékkínálat hajtja. Az okosórák népszerűségét pedig az egészséghez- és a fitneszhez kapcsolódó új adatok iránti igény növelheti.

Intelligens otthon: a fogyasztók érdeklődését az intelligens otthoni megoldások felé nagyrészt a jobb szórakozási élmény, a kényelem, és a biztonság iránti igény hajtja. A piac növekedését azonban belátható időn belül még épp a biztonsággal és a magánélet védelmével kapcsolatos aggodalmak gátolják, de szerepet játszik benne az árérzékenység az eszközök és szolgáltatások folyamatos költségnövekedései miatt, valamint a munkaerő- és pénzügyi piacok világszerte tapasztalható ingadozásából fakadó gazdasági bizonytalanság is.

Ezen termékek legnagyobb felvevőpiaca az USA, ahol a következő években 6,2 százalékos éves növekedéssel számolhatnak a gyártók, ami 2025-ben értékben már meghaladja a 126,3 milliárd dollárt.

Az eszközökön belül a legnagyobb kereslet várhatóan az okostévék és a a streaming lejátszók iránt mutatkozik majd, amelyek négy év múlva világszinten már egy közel 230 milliárd dolláros piacot jelentenek.

Új okosotthon-vezérlő jelent meg a magyarországi piacon

Magyarországon is elindította okosotthon-vezérlőjének a Homee-nak a forgalmazását a német Hörmann cég. A kocka alakú irányítóközpont a kapu- és ajtómeghajtások vezérlése mellett, más kiegészítő, a rendszerrel kompatibilis eszközökkel is bővíthető, az eszközök állapota lekérdezhető, automatizálható. A rendszer a világ bármely pontjáról okostelefonos, táblagépes applikációval vagy akár hangvezérléssel is működtethető, utóbbi angol nyelven érhető el.