A Microsoft legújabb operációs rendszere október 5-től válik elérhetővé. Ettől a naptól kezdve lehet ingyenesen frissíteni is a Windows 11-re az arra jogosult Windows 10-es számítógépeken, és akkor indul el az új oprendszerrel előtelepített számítógépek értékesítése is.

Októbertől jön a Windows 11

A redmondi szoftveróriás angol nyelvű blogján jelentette be a részleteket. Az ingyenes frissítés több lépcsőben történik meg. A frissítést első körben az új, jogosultsággal rendelkező eszközök kapják meg, később a már forgalomban lévő eszközök.

Ezeket különböző szempontok alapján rangsorolják majd: a hardver jogosultsága, megbízhatósága, az eszköz kora és más tényezők is befolyásolják a frissítés eredményét. A Microsoft szerint 2022 közepéig minden jogosult eszköz ingyenesen frissülhet a Windows 11-re.

Azokat a felhasználókat, akik rendelkeznek frissítésre is jogosult Windows 10-es eszközzel, a Windows Update értesíti, amint elérhető a frissítés. A felhasználó maga is ellenőrizheti a frissítés lehetőségét, amit a Beállítások> Windows Update menüben, a Frissítések keresése menüpont alatt talál meg. A frissítésre jogosult Windows 10-es számítógépek listája az említett blogon található meg.

Sok minden megújult benne – itt a tálcára integrált Teams

Az új operációs rendszer egyszerűbb, letisztult dizájnú lett, és sok minden megújult benne: a Start gombtól kezdve a tálcán át, az egyes hangjelzésekig, betűtípusokig, ikonokig. A Start menü a központba került, úgy tervezték át, hogy könnyen és gyorsan elérhető legyen minden, amire szükség van. Itt jelennek meg a legutóbbi fájlok, függetlenül attól, hogy korábban milyen platformon vagy eszközön nyitottuk meg őket, és függetlenül attól, hogy Windows, Android vagy iOS alapú eszközt használtunk.

A több ablak egyidejű használatához megjelennek a Snap Layoutok, Snap csoportok és az asztalok, hogy a multitask üzemmódban mindig kéznél legyenek a fájlok és az alkalmazások. Az új funkciók segítenek az ablakok rendszerezésében és a képernyőterület optimalizálásában. Külön asztalok is létrehozhatók az egyes élethelyzetekhez, például a munkához, a játékokhoz vagy a tanuláshoz, ezek között bármikor egyszerűen lehet váltani.

Októbertől jön a Windows 11
Forrás: Microsoft

A Windows 11-ben megjelenik a tálcára integrált Microsoft Teams csevegés, amivel bárhol és bármikor, bárkivel kapcsolatba léphetünk szöveges, chat-, hang- vagy videókapcsolaton keresztül, függetlenül attól, hogy az milyen platformon vagy eszközön – Windowson, Androidon vagy iOS-en – van jelen a digitális térben. A Teamsen keresztüli kapcsolattartás lehetővé teszi az azonnali némítást és a némítás feloldását, illetve a prezentáció közvetlenül a tálcáról indítható.

Sokat javult a játékélmény, gyorsult és személyre szabható a hírfolyam

A játékok mindig is fontos szerepet töltöttek be az operációs rendszer történetében, ma már világszerte százmilliók játszanak Windowson. Az új DirectX 12 Ultimate a minőségi grafikai megjelenítésért, a DirectStorage a gyorsabb betöltési időért és a részletesebb játékvilágokért felel, az Auto HDR pedig a szélesebb, élénkebb színtartományt, a vizuális élményt támogatja.

A Windows 11 támogatja a világ kedvenc PC-s játék kiegészítőit és perifériáit. Az Xbox Game Pass for PC vagy Ultimate révén a játékosok több mint 100 PC-s játékhoz férhetnek hozzá.

A Windows 11 widget-jeit a mesterséges intelligencia és egy új, személyre szabható hírfolyam teszi felhasználóbaráttá. Mindehhez jön még a Microsoft Edge böngészőteljesítménye, amelynek révén gyorsabban elérhetjük a számunkra fontos híreket és információkat. A hírfolyam widget a megnyitásakor, mintegy üveglapként jelenik meg a képernyőn, így nem zavar meg abban, amin éppen dolgozunk. A widgetek a tartalomszolgáltatók számára új területet nyitnak meg a személyre szabott tartalomszolgáltatáshoz.

Októbertől jön a Windows 11
Forrás: Microsoft

Megújult a Microsoft Store , jönnek az Android alkalmazások

Az új Microsoft Store nemcsak minden eddiginél több alkalmazást kínál, hanem minden tartalom – alkalmazások, játékok, műsorok, filmek– könnyebben kereshetőek lesznek benne. Az alkalmazások Store-ból való letöltését biztonságosnak ígéri a Microsoft, mint írják sokféle biztonsági szempont alapján tesztelték azok az élesítés előtt.

Először jelennek meg Android-alkalmazások is a Microsoft Store-ban, amiket a felhasználók az Amazon Appstore-on keresztül tölthetnek le. Lehetővé válik, hogy valaki videót rögzítsen és tegyen közzé a TikTok-ról, vagy a Khan Academy Kids segítségével virtuálisan tanulhasson közvetlenül a számítógépének segítségével.

Októbertől jön a Windows 11
Forrás: Microsoft

Nyitottabb lett az ökoszisztéma a fejlesztők számára

A Microsoft teszi a fejlesztők és a független szoftvergyártók (ISV-k) számára, hogy alkalmazásaik megjelenjenek a Store-ban, függetlenül attól, hogy azok Win32, Progressive Web App (PWA), Universal Windows App (UWP) vagy bármilyen más alkalmazás-keretrendszerben készültek.

Változik a cég bevétel-megosztási politikája is, amelynek keretében az alkalmazásfejlesztők mostantól kereskedelmi tevékenységet is folytathatnak az áruházon belül, és az ott szerzett teljes bevételt megtarthatják. Az alkalmazásfejlesztők számára pedig továbbra is elérhető a 85/15-ös bevételmegosztás, ha a Windows piacterén értékesítenek.

Az informatikusok számára a Windows 11 tervezése, előkészítése és telepítése ugyanúgy történik, mint a Windows 10 esetében. A megszokott eszközök – mint a Microsoft Endpoint Manager, a felhőalapú konfiguráció, a Windows Update for Business és az Autopilot – támogatni fogják az új környezetre való átállást a Windows 11 integrálása során. Az adatok védelmét az eszközökön és azok között is a Windows 11 Zero Trust operációs rendszer biztosítja.

A fejlesztők könnyebbé tették az ablakok átméretezését és mozgatását, valamint a gesztusvezérlést. A toll használatakor haptikus jelzések is megjelennek, így hallhatók és érezhetők a rezgések, miközben kattintunk, szerkesztünk, vagy vázlatokat készítünk. A hangalapú gépelés terén is új fejlesztéseket vezetett be a Microsoft.

A Windows 11 hangfelismerése konvertálja a beszédet írott szöveggé, automatikusan el tudja látni írásjelekkel a szövegeket, és a hangutasításokat is érti, ha szünetet szeretnénk tartani a gépelésben, és helyette inkább kimondanánk az ötleteinket – egyebek mellett ezek olvashatók a Win 11 legfontosabb tudnivalói kapcsán a cég blogjában.