Új akkumulátor-technológiával léptek piacra a Huawei szakemberei, az innováció akár több órával is megnyújthatja az okostelefonok készenléti idejét. Az okos algoritmusokat használó SuperEnergy Boosting a gyártó legutóbbi csúcskategóriás készülékében, a Mate 50 Pro-ban jelent meg.

Huawei buttery

A már Magyarországon is kapható telefon, amelynek akkumulátor kapacitása a nagyobbak közé sorolható 4700 mAh-s, ennek nyomán bővült az alacsony akkumulátor-fogyasztású vészhelyzeti móddal (Low-Battery Emergency Mode).

Az okostelefonok kritikus pontja az üzemidő

Az akkumulátor üzemideje az az idő, ameddig az eszköz működik, mielőtt újra kell tölteni. A hagyományos mobilok korában volt, hogy akár egy hétig is működött egyhuzamban egy-egy jobb készülék.

Az okostelefonok nagyobb tudása viszont kompromisszumot követel a felhasználóktól, akik sok esetben kénytelenek beérni a napon belüli újratöltéssel. Az okostelefonok megjelenésével központi kérdés lett a – „meddig bírja egy feltöltéssel a készülék”. (A témáról a leghosszabb üzemidejű androidos okostelefonok kapcsán nemrégiben itt írtunk részletesen)

Noha sokféle megoldás van arra, hogy a lemerülés előtt álló okostelefont újraélesszük, de többnyire épp akkor nincs töltési lehetőség a közelben, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Erre a problémára kerestek megoldást a Huawei fejlesztői, és hozták létre az alacsony akkumulátor-fogyasztású vészhelyzeti módot, amely még intenzív használat után is képes meghosszabbítani az akkumulátor üzemidejét.

Az innováció a nagy teljesítményű akkumulátorra, a gyártó saját EMUI 13 operációs rendszerének az algoritmusaira és a „SuperEnergy Boosting” technológiára épül. Ha lemerülőben az akkumulátorunk, a funkciót aktiválva lehetővé válik, hogy több energiát lehessen még felhasználni az akkumulátorból anélkül, hogy a folyamat károsítaná azt.

Egy százalékos töltöttségnél kapcsol be automatikusan

A “SuperEnergy Boosting” funkció a veszélyhelyzeti módba állított készüléken akkor kapcsol be automatikusan, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 1 százalékra csökken. A megoldás csoportosítja a fennmaradó töltöttséget, értékes plusz üzemidőt biztosítva.

Az úgynevezett energiaakkumuláló pumpás technológiát (energy accumulating pump technology) magában foglaló „SuperEnergy Boosting” funkció egy speciális és nagyon vékony „szívószálon” keresztül újrapolimerizálja az akkumulátorban maradt ionokat, így a készülék még egy ideig kikapcsolás közeli állapotban is használható. Ebben a vészhelyzeti módban a telefon akár 3 óra készenléti időt vagy 12 perc hívásidőt képes biztosítani.

A technológiát biztonságosnak minősítik a fejlesztők, az akkumulátor a normál biztonságos kisütési tartományán belül marad, megfelelve az érvényes ipari szabványoknak. Ez azért fontos, mert az akkumulátor túlzott lemerülése általában a tápegység károsodásához vezet.