Hét szűk esztendő után 2019-ben ismét több asztali gépet, notebookot és munkaállomást tudtak értékesíteni a PC- gyártók a világpiacon. A fellendülésben nagy szerepe van a Windows 7 operációs rendszer kivezetésének.

A személyi számítógépek globális piaca 2011 óta eltérő mértékben, de folyamatos lejtmenetben volt. Így ment ez egészen 2019-ig, amikor elindult egy szerény növekedés, ami aztán az év utolsó negyedévére 4,8 százalékos ugrásra váltott az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az év egészét tekintve pedig a PC-piachoz mérten nem kevés 2,7 százalékos bővülést produkált – derül ki a PC-eladásokat rendszeresen monitorozó piackutatók friss jelentéséből.

A három vezető szállító már a piac közel kétharmadát fedi le

A globális szállítások a tavalyi utolsó negyedévben minden várakozást felülmúlva alig maradtak el a 72 millió darabtól, ami öt év óta a legnagyobb negyedéves mutatónak számít. A gyártók azonban nem dőlhetnek hátra, mert, mint az IDC elemzői rámutatnak a piacnak továbbra is kihívásokkal kell szembenéznie.

A világ vezető PC gyártói

A tavalyi növekedésben nagy szerepe volt az üzleti megrendeléseknek. A Windows 7 operációs rendszer támogatásának a megszűnése nyomán megnőtt a kereslet az új Windows 10-es üzleti gépek iránt. Ebből a legtöbbet a három piacvezető a Lenovo, a HP és a Dell profitált együttes részesedésük már megközelíti a globális piac kétharmadát.

A három piacvezető egyen ként is ki tudta használni a piaci lehetőségek bővülését, nem így a negyedik helyen álló Apple, amely a negyedik negyedévben 5,3 százalékkal, az év egészét figyelembe véve 2,2 százalékkal kevesebb Mac gépet szállított a világpiacra.

A 6 százalék körüli részesedésével az ötödik helyen álló Acer is gyengébben teljesített, szállításai az év utolsó negyedévében 4,2, az év egészében pedig 4,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Szemet vetett a Xerox a HP-re

Összességében véve számos egyéb piaci kihívás hatása is csökkent a tavalyi utolsó negyedévben. Az alapanyaghiány miatt ingadozó processzor szállítások hatását például enyhíteni tudta az AMD CPU-k nagyobb elfogadottsága.

A múlt évet körüllengő pozitív hangulatot követő egy-másfél év azonban még kihívásokkal teli időszak marad a hagyományos PC-k piacán. A Windows 10 upgrade napirenden marad, de enyhülni látszanak az alkatrész gondok és a világkereskedelmi feszültségek – mutatnak rá az IDC kutatói.

A tavalyi lendületet 2020-ban nem valószínű, hogy meg lehet ismételni. A makrogazdasági tényezők továbbra is erőteljesen befolyásolják a PC ágazat teljesítményét. E tekintetben igen nagy gond, hogy a legnagyobb felvevőpiacok az USA, Japán és India gazdasága idén várhatóan alulteljesít.

Bizonytalanságot hoz a piacra a HP is, amely a Xerox ellenséges kivásárlásának a célpontja lehet. Noha az új technológiák, mint az 5G, vagy a hajtogatható, illetve a dupla képernyős modellek bíztató jövőképet mutatnak a gyártóknak, de egyelőre tesztfázisban vannak, tömeges megjelenésükre még két-három évet várni kell – emeli ki a Canalys elemzése.