Miközben tudjuk, hogy a mesterséges intelligenciának(AI) meghatározó szerepe lesz a jövőben mind az üzleti mind a magánéletben, az új megoldások időbeni bevezetését a szakemberek hiánya korlátozza.

Robot fejlesztés

Pedig óriási üzletnek ígérkezik a technológia, az IDC amerikai piackutató cég öt éves távlatban világszerte már egy közel 100 milliárd dolláros üzletet jövendöl. Az idén mintegy 36 milliárd dolláros piacon osztozhatnak az üzleti szereplők.

Az USA-ban a cégvezetők többsége már „AI-hívő”

Az Egyesült Államokban a cégvezetők többsége már felismerte a mesterséges intelligencia jelentőségét. Tízből nyolc menedzser szerint ennek a technológiai megoldásnak kiemelt szerepe lesz a vállalkozások eredményességében – derül ki az EY 500 amerikai felsővezetővel készült felméréséből. Közel kétharmaduk (62%) úgy véli, az AI nagymértékben hozzájárul majd a cég hatékonyabb működéséhez, a versenyképesség megőrzéséhez, sőt az ügyfelek jobb megértéséhez is.

Minden második megkérdezett (55%) szerint a technológia alkalmazása jelentős mértékben csökkenti a költségeket, növeli a bevételeket. A mesterséges intelligencia az ipari robotok mellett ugyanis olyan alkalmazások elterjedését is elősegíti, mint az ügyfelekkel való gördülékenyebb kapcsolattartást elősegítő chatbotok vagy a fogyasztói igények elemzését és előrejelzését elvégző szoftverek, de megteremti az önvezető járművek technikai hátterét is.

Mindezek ellenére a vállalati felsővezetők az AI üzleti felhasználásában mégis komoly korlátokat látnak. Szinte minden harmadik (31%) válaszadó kifejtette, hogy az új megoldások bevezetésének akadályai vannak, és azok a képzett szakemberek hiányára vezethetőek vissza.

Itthon még kezdeti fázisban van a technológia bevezetése

A legtöbb hazai vállalkozás is most ismerkedik még a technológiával, ezért itthon még csak kezdeti fázisban van az első mesterséges intelligencia alapú szolgáltatások bevezetése.

Az EY tapasztalata szerint Magyarországon sok cégvezető tart attól, hogy nem tudja hatékonyan felkészíteni vállalatát a változásra. Ez gyakran alapul korábbi, elakadt projekteken, vagy az új technológiával kapcsolatos ismeretek és tapasztalat hiányán.

Az Európai Unióban is folyik a vita a mesterséges intelligencia felhasználásáról. Ennek kapcsán, mint megírtuk már el is fogadták az AI hét etikai alapfeltételét. Azt, ami irányt mutat a jövőbeni eurómilliárdos fejlesztésekhez.

Ennek alapján indította el június végén a tesztidőszakot az Európai Bizottság. Ettől azt várják, hogy bebizonyosodjon az AI fejlesztésére és használatára vonatkozó etikai iránymutatások a gyakorlatban is végrehajthatók.

Mint ismert az uniós szinten 2018 áprilisában előterjesztett mesterségesintelligencia-stratégia célja, hogy a következő évtizedben éves szinten legalább 20 milliárd euróra növelje a területre irányuló köz- és magánberuházásokat, bővítse a rendelkezésre álló adatokat, támogassa a tehetségeket, erősítse a technológiába vetett bizalmat.