Az ipari célú privát mobilhálózatok terén végzett kutatásaiért idén Soós Gábort, a Magyar Telekom M2M and Campus Development Product Ownerének ítélte oda a zsűri a HTE Fekete László díjat.

Soós GáborMásodik alkalommal hirdették meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) által felkarolt Fekete László-díjat, amely a szakmai elismerés mellett egymillió forintos jutalommal is együtt jár. A zsűri a számos pályázat közül Soós Gáborét találta a legjobbnak.

Az indoklás szerint a Magyar Telekom M2M and Campus Development Product Ownere a kisebb méretű, megbízható mobilhálózatok ipari létjogosultságát ismerte fel, és intenzív kutatásai, számos mérése és modellezése meghozta a várt eredményt: Campus network megoldását mostanra több cég köztük külföldiek is alkalmazzák.

Soós Gábor gyermekkora óta rajong a kísérletezésért, gimnazistaként fizikaversenyt is nyert csapatával. Innovátorként felismerte, hogy az ipar igényt tartana kisebb, de megbízható mobilhálózatokra. A szakember ehhez élő hálózatban végzett pontos előkészítő méréseket, amelyekkel meg tudta határozni az ipari eszközök részletes adatátviteli sajátosságait.

Kutatói tevékenysége rámutatott, hogy a jelenlegi 4G és 5G forgalmak nagy része modellezhető, és optimalizált virtuális hálózati megoldásokkal minden igény kiszolgálható. Innovációját számos helyen és megoldással tudja alkalmazni ipari környezetben, például nemzetközi autógyáraknál és autóipari beszállítóknál, lásd BorgWarner.

A díjról

Fekete LászlóA Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és az infokommunikációs szakma képviselői hozták létre a HTE Fekete László-díjat a hazai távközlési és informatikai piac meghatározó személyiségének emlékére.

Fekete László évtizedeken át volt fontos szereplője a hazai infokommunikációs közösségnek: nevéhez kötődik többek között a WAP és ezzel gyakorlatilag a mobilinternet megvalósítása Magyarországon, az IPTV bevezetése kábeltévé hálózaton, vagy a mobiltévé.