Egyszerűsödnek az IT- infrastruktúrák, az adatok átláthatósága lesz a legfontosabb informatikai prioritás. Az 5G- és a peremhálózati eszközök (edge) terjedésével az okos eszközökön is megjelennek a hibrid privát felhők.

Adat átláthatóság

Az új évtizedet mérföldkőnek tartják a technológiában. Okos eszközök, rendszerek és alkalmazások kapcsolódnak össze. A fejlesztések alapja a hatalmas mennyiségű adat és számítási teljesítmény, aminek alapján ma még nehéz elképzelni milyen lesz a világ 2030-ban.

Mi van a fejlesztők üveggömbjében?

Az év végén a technológiai cégek is előveszik a maguk üveggömbjét, hogy megjósolják mi is vár ránk 2020-ban. (Az elemzők néha azzal is foglalkoznak, mi az aminek az eljövetelét még nem időszerű várni, erről itt írtunk.)Az alábbiakban a korábban hardverközpontú, ma már komplex infrastruktúrát és erre épülő szolgáltatásokat nyújtó Dell Technologies legfontosabb előrejelzéseit foglaltuk össze.

Rengeteg adat keletkezik: big data, metaadatok, strukturált és strukturálatlan változatban. Adatok gyűlnek a felhőben, a peremhálózati (edge) eszközökön, az adatközpontokban. Kihívás, hogy az adatgazdák a megfelelő adatokat a megfelelő helyre juttassák el, a megfelelő időben.

Hiányzik az adatok átláthatósága – az IT részlegek nem tudják gyorsan elérni és elemezni az adatokat, mert túl szerteágazó az informatikai infrastruktúrájuk. Ezért 2020-ban elsődleges feladat az adatok átláthatósága, az IT-rendszerek egyszerűsítése és automatizálása lesz.

Az architektúrák, a készletezés és a szolgáltatások egységben működtetése jelentősen javítja az adatkezelést. Az adatok a mesterséges intelligenciával(AI) és a gépi tanulással(ML) felvértezve segítik elő az automatizációt. Ennek eredményeként megalapozottabb és jobb lesz az üzleti döntéshozatal, aminek nyomán még több pénz juthat az innovációra a következő évtizedben.

Mindennaposak lesznek a többfelhős IT stratégiák

A hibridfelhő-alapú rendszerek már lehetővé teszik a többfelhős informatikai stratégiákat, amelyek megalapozzák a jobb adatkezelést és az átláthatóságot, az adatok folyamatos elérhetőségét és a védelmét is. Az IDC előrejelzése szerint 2021-re a világ vállalatainak több mint 90 százaléka a helyi adatcentrumi/dedikált privát felhők, több publikus felhő és a hagyományos platformok elegyére támaszkodik majd.

Privát felhők azonban nemcsak az adatközpontokban léteznek majd. Az 5G- és az edge terjedésével az okos eszközökön is megjelennek a hibrid privát felhők, az adatok valós idejű láthatósága és bárhonnani kezelése érdekében.

Ez magasabb elvárásokat támaszt a felhőszolgáltatók felé, mivel minden környezetben ki kell elégíteniük a hibrid felhővel kapcsolatos igényeket. Fokozottan előtérbe kerül ennek nyomán a biztonság és az adatvédelem, főleg ott, ahol a nyílt forráskódú tárolóplatform, vagyis a Kubernetes az alkalmazásfejlesztés hajtóereje marad. Nem lehet korlátozni a felhőinfrastruktúrára vonatkozó biztonsági intézkedéseket: azoknak az általános adatkezelési stratégia magját kell képezniük a peremhálózatoktól az adatközponton keresztül egészen a felhőig.

Gyorsan terjed a használatalapú fizetés és az edge

A szolgáltatás alapú szoftver (SaaS) és a felhő alapú használati modellek egyre elterjedtebbé válnak, mivel ezáltal a cégek rugalmasan, a működésük során ténylegesen felhasznált erőforrásokért fizetnek.

Folytatódik az edge térhódítása, de közben még sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is ez, és hol is található. Korábban csak a dolgok internetére (IoT) volt jellemző az összekapcsolódás, de ma már alig találni olyan rendszert, alkalmazást, szolgáltatást – embert és helyet –, amely ne lenne érintett ebben a kapcsolatban. A kapcsolódó okos eszközök egyre több helyen jelennek meg és nyernek teret, főleg azokban a vállalatokban, amelyek megteremtik hozzá a szükséges informatikai infrastruktúrát.

Az már nem újdonság, hogy az 5G új lehetőségeket teremt az egészségügyben, a pénzügyi szolgáltatásokban, az oktatásban és a gyártásban. Ennek eredményeként a szoftveralapú hálózatkezelés a holisztikus IT- infrastruktúra megoldás alapvető elemévé válik, biztosítva a nagymennyiségű adat gyors és biztonságos mozgását az edge, a központi- és a felhőkörnyezetek között.

Ezen belül is a nyílt hálózatkezelési megoldások(SDN) veszik át az uralmat a jogvédett megoldások felett, mert az adatok zökkenőmentes hosszú távú kezeléséhez és védelméhez olyan rugalmasság és gyorsaság szükséges, amit csak ezek a platformok tudnak nyújtani – emelik ki a Dell szakértői.

Az okos eszközök átalakítják a munka világát is

A számítógépek egyre sokoldalúbbá válnak. A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használó szoftveralkalmazások olyan rendszereket alkotnak, amelyek a használati minták alapján már tudják, hogy hol és mikor optimalizálják a teljesítményt és a számítási erőforrásokat. A biometriával a számítógépek az első használattól kezdve felismerik a használójukat.

Az AI és az ML fejlődése még intelligensebb társsá teszi majd a számítógépeket. Az eszközök képesek lesznek a teljesítmény és az üzemidő optimalizálására és az öngondoskodásra, csökkentve a felhasználóra nehezedő terhet.

Társadalmilag is legyen felelős az innováció

A fenntartható innováció központi téma marad az informatikában is. A hardverek kisebbé és hatékonyabbá válnak, és újrahasznosított vagy visszanyert anyagokból készülnek, így minimalizálva az elektronikus hulladékok keletkezését. A Dell Technologies 2030-ig minden megvásárolt termék után egy azzal egyenértékű terméket hasznosít újra 1:1 arányban. A cég agyártott termékek több mint a felét, a csomagolóanyagokat pedig 100 százalékban újrahasznosított vagy megújuló anyagokból gyártja.