A Samsung a február végi barcelonai mobil világkonferenciát megelőző héten, egy külön esemény keretében mutatja be az új Galaxy S10-et, aminek egyik változata hírek szerint már támogatja az 5G-technológiát. Ott árulnak el részleteket a márka első összehajtható okostelefonjáról is.

Samsung 10

Nem vár Barcelonáig a Samsung

Alig egy héttel a mobilipar meghatározó és trendszetter eseménye, a február 25-én kezdődő Mobile World Congress(MWC) előtt igyekszik magára vonni a figyelmet a Samsung. A dél-koreai gyártó a napokban küldte ki a meghívót csúcsszériája, a Galaxy S legújabb modelljének az S10-nek a bemutatójára.

A San Francisco-ban február 20-án megtartandó Unpacked 2019 eseményen az új prémium készülék mellett a résztvevők a régóta megszellőztetett összehajtható mobiltelefonról is kérdezhetik a dél-koreai gyártó mobil üzletágának a főnökét DJ Koh-ot.

Az eddig kiszivárgott információk és DJ Koh nyilatkozatai szerint az új csúcstelefon nemcsak technológiában, hanem a külsejét tekintve is eltér majd a korábbi S-modellektől. A kijelző kávája még keskenyebb lesz a kijelző hasznos területének a növelése érdekében. A selfie-rajongók számára pedig a képernyő jobb sarkában a szokottnál nagyobb kameralencsét terveztek.

Úgy tudni, hogy a Galaxy S10 három, de vannak, akik szerint öt különböző változatban jelenik meg. Várható köztük olyan is, amely állítólag már támogatja az újgenerációs 5G hálózatot is. Információk szerint a kijelző alján lesz ujjlenyomat-szkenner , illetve jobb lesz az arcfelismerő technológiája, amely hasonlít az Apple FaceID rendszeréhez. Hármas lencserendszerrel és hipergyors töltő technológiával érkezik, amely minden más eddig ismert okostelefonnál gyorsabban tölti majd fel a készüléket.

A szakma egy ideje már várja a Samsung által korábban belengetett összecsukható okostelefonjának a részleteit is, amit a Wall Street Journal szerint Galaxy Fold, vagy Galaxy F néven dobhat majd piacra.

A lecke mindenesetre fel van adva, a verseny ugyanis egyre kiélezettebb a globális szereplők között. Nem mindegy milyen újdonságokkal rukkolnak elő az egyébként tavaly óta lejtmenetre váltott piac meghatározó gyártói, köztük a jelenlegi világelsőnek számító Samsung.

Újabb technológiai alapokon a globális versengés

A rivalizálás tavaly óta már mesterséges intelligencia(AI) alapon megy. De még az is nyitott melyikük lesz az első, amely az összehajtható, illetve a már 5G-képes telefonnal előrukkol? Ezekre már a nagy rivális Huawei is óriási erőbedobással készül. Az idei év második negyedévében jöhet a kínai gyártó „hajtogatós” modellje. Nemrégiben megjelent a színen egy vietnami gyártó, a Vinsmart ambiciózus, köztük 5G-s készülékekre vonatkozó tervekkel.

És akkor még nem is beszéltünk a termékkategóriát feltaláló Apple-ről. A jelenleg bronzérmes almalogójú gyártót ugyan tavaly lekörözte a Huawei, de az, hogy az amerikai technológiai óriás szokásától eltérően legutóbb egyszerre több modellt is piacra dobott, mutathatja, hogy fontos neki az élbolyban maradás.

Okostelefon gyártók