Négy okostelefonnal is debütált a Vingroup, alig fél évvel azután, hogy a vietnami konglomerátum technológiai üzletággal bővült. A cég terve meglehetősen ambiciózus, mihamarabb meghatározó szereplő akar lenni a világpiacon.

Vietnami okostelefonok

Az okostelefont több, mint egy évtizede feltaláló Apple ma már a harmadik helyen áll a globális szállítói listán. Az eltelt idő alatt ugyanis számos elsősorban távol-keleti kihívója akadt. Közülük kettőnek a dél-koreai Samsungnak és a kínai Huaweinek sikerült leköröznie, köszönhetően annak, hogy tudásban eljutottak a prémiumkategóriás eszközök fejlesztéséig.

A globális ötösfogat négy tagja már ázsiai

Voltak, vannak próbálkozásai a régi nagy mobiltelefon márkáknak is, a tulajdonosváltásokon átesett Nokiának és a Motorolának, de ezek nem járnak igazán átütő sikerrel. Mindeközben megállíthatatlanul jönnek a kínaiak, közülük a Xiaomi és az Oppo került már be a globális ötösfogatba.

Most pedig egy újabb ázsiai ország Vietnam gyártója jelentkezett be, egyelőre még a saját piacán tesz kísérletet, de már globális tervekkel van felvértezve – olvasható a Mobile World Live-on.

Az elsőként bemutatott telefonjai még közel sem a prémium szegmenst célozzák meg. Kettő közülük – az Active 1 és az Active 1+– középkategóriás, Qualcomm Snapdragon 660 chippel, előbbi 4GB, utóbbi 6 GB memóriával felszerelve. A két másik modell – a Joy 1 és a Joy 1+ az olcsóbb kategóriába sorolható, előbbi processzora Snapdragon 435, utóbbié Snapdragon 430 és mindkettő memóriája 3GB.

Jövőre már 10 telefonnal készül a piacra a VinSmart

Mind a négy eszköz android plaformon fut, a készülékeket pedig a spanyol BQ gyártja a Vingroup számára. Hírek szerint a két cég között ennél szorosabb lehet a kapcsolat, a vietnamiak már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az ibériai társaság felvásárlásáról.

A most piacra dobott okostelefonok ára 111 dollárnak megfelelő 2,59 millió vietnami dongtól (VDN)kezdődik, az Active 1+ ára 6,59 millió VDN.

Az építőiparban, turizmusban és egészségügyben utazó Vingroup júniusban hozta létre technológiai és elektronikai üzletágát VinSmart néven. A részleg főnöke Tran Minh Trung bejelentette, hogy a társaság már 6 kutatólaboratóriumot állít fel a világ több pontján. Jövőre pedig már 10 közép- és prémiumkategóriás okostelefon piacra dobását tervezi. Ezek már mesterséges intellingenciával(AI), széles látószögű kamerával, arcfelismerő és ujjlenyomat technológiával lesznek felszerelve.

A VinSmart licencmegállapodást kötött a Qualcomm-mal, ami lehetővé teszi, hogy a chipgyártó platformján fejlesszen, gyártson és értékesítsen 3G,4G,5G készülékeket. Nguyen Viet Quang, a Vingroup CEO-ja szerint a szerződés lehetővé teszi hogy ezáltal a VinSmart a világpiac következő fajsúlyos okos eszköz gyártója lehessen.

Okostelefon gyártók