Figyelemfelkeltő beszámoló olvasható a Forbes.comon arról a nemzetközivé érett kampányról, ami egy varsói 3D nyomtatócég kezdeményezésére indult, az ukrajnaiak speciális megsegítésére.

3D nyomtatók

Az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete utáni hétvégén Andrzej Burgs, a varsói székhelyű Sygnis 3D nyomtatócég alapítója és vezérigazgatója éppen a Lvivben működő 3D Tech csoportnál járt. A tárgyalások után feltették neki a kérdést az ukrán cég emberei: tudna-e a lengyel vállalkozás védőfelszerelések, érszorítók és akár drónok gyártására is alkalmas 3D nyomtatókat és anyagokat szállítani. A varsóiak hamarosan elindítottak egy buszt 20 nyomtatóval és több mint 400 kilogrammnyi nyersanyaggal a nyugat-ukrajnai városba.

Háborús időkben a 3D nyomtatás rendkívül hasznos lehet a rugalmassága és a sebessége miatt, ami csökkenti a szükséges kellékek szállításával kapcsolatos logisztikai nehézségeket. Sokféle kisméretű 3D nyomtató van a piacon, amelyek akár alagsori bunkerekben is felállíthatók, ideálisak háborús termeléshez.

Ezenkívül a technológia lehetővé teszi az alkatrészek egyszerre több helyen zajló nagymennyiségű gyártását, az alkatrészek tervezésének digitális megosztását több helyszín vagy vállalkozás között is. Így bizonyos értelemben kimondottan válság, vagy éppen háború idején történő használatra tervezték. A Sygnis által Ukrajnába küldött nyomtatók polimereket, műanyagokat nyomtatnak, lehetővé téve védőfelszerelések, érszorítók, periszkópok és egyéb hasonló kellékek gyártását.

Tech Against Tanks

A nyomtatók Lvivbe juttatása viszont csak a kezdet volt. Ezzel egyidejűleg két másik, ugyancsak a technológiai iparban tevékenykedő lengyel szakember is azon dolgozott, hogyan segíthetnének az ukránokon.

Agnieszka Kranz, aki a TeenCrunch elnevezésű nonprofit szervezetet vezeti, amely segít a tinédzsereknek induló vállalkozásaik felépítésében, összefogott Aleks Ciszekkel, a 3YourMind 3D-nyomtatást indító startup alapítójával és vezérigazgatójával, valamint Burgs-szel, aki korábban a TeenCrunch mentora volt.

Együtt indították el a Tech Against Tanks elnevezésű kezdeményezést, amihez Mikhajlo Federov ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter mondata adta az ötletet, miszerint „a technológia a legjobb megoldás a tankok ellen”. Az önkéntesek eddig több mint 10 ezer terméket nyomtattak, köztük védőfelszereléseket, érszorítókat és drónokat.

Mindhárman arra jutottak, hogy többet tehetnek, mint egyszeri nyomtatókészletet küldeni Lvivbe. Mozgósítani akarják az európai gyártók szélesebb közösségét, hogy az adományokon felül, egyrészt nyílt forráskódú minták alapján nyomtassák ki a szükséges termékeket, másrészt támogatást szerezzenek a nagyobb európai és amerikai 3D-nyomtató cégektől.

A kezdeményezés nyomán eddig elkészült 10 ezer termék, köztük védőfelszerelések, érszorítók, periszkópok és még drónok is. Az összefogásnak van vagy ezer nyomtatója arra várva, hogy az ukrán védelem jelezze, mely alkatrészeket kell kinyomtatniuk. Az ezer nyomtató napi 10 ezer termék nyomtatására is képes.

Máshol is vannak háború sújtotta területek

Hosszabb távon Kranz a szervezetet az Ukrajnán kívüli háború sújtotta országok megsegítésére is fel kívánja használni. „Szíriában vagy Kongóban, szintén sok mindenből hiány van” – mondja.

Hozzáteszi: a 3D-nyomtatóval készült tárgyak műanyagból készülnek, így lehet, hogy kevésbé tartósak, és mivel nem sorozatgyártásúak, drágábbak lehetnek, mint a klasszikus gyári előállításúak. Igaz az is, hogy az így készülő drónok nem repülnek 20 évig, de 40 napig legalább igen.

Ez sok tekintetben hasonlóvá teszi a csoport erőfeszítéseit a koronavírus-járvány idején létrejött európai és amerikai kampányokhoz is. Abban az időben az olyan termékek, amelyek segíthettek a járvány enyhítésében, mint például az arcvédők, hiánycikknek számítottak, gyors előállításuk 3D nyomtatóval volt megoldható.

A csoport Európa-szerte felhívta a 3D-nyomtatás híveit, hogy készítsenek a háborús helyzeten segítő, már felsorolt műanyag tárgyakat. A csatlakozók nyílt forráskódú mintákat kapnak a szükséges termékekhez, amelyeket aztán egy lengyelországi elosztóközpontban gyűjtik. Mivel a hagyományos logisztikai partnerek, így a DHL és a UPS nem tudnak alkatrészeket szállítani Ukrajnába, a csoport saját logisztikai folyamatot alakított ki.

Ciszek meg akarja keresni a nagyobb 3D-nyomtató cégeket, például az EOS-t és a HP-t, hogy meggyőzze őket, hogy vegyenek részt a munkában. Ugyanakkor Burgs, akinek cége a lengyel hadsereg projektjein dolgozott, ez irányú tárgyalásokat kezdeményezett az ukrán védelmi minisztériummal is.

Elindult a megfigyelő drónok gyártása is

A kezdeményezés keretében gyártott drónok megfigyelő drónok, nem támadó fegyverek. A törzsük könnyen elkészíthető a polimer alapú nyomtatókkal, de a kamerákat és rádiókat kézzel kell beszerelni. A drónok gyártása a múlt héten kezdődött, és jelenleg körülbelül heti 50 darab készül el belőlük a varsói gyártónál.

Ami a lviv-i nyomtatókat illeti, a csoportnak vannak ötletei ezek hosszabb távú használatára is. A háború befejeztével a nyomtatókat a technológia iránt érdeklődő fiatalok oktatására és az ország újjáépítésében is felhasználhatják.