A Telefonica Deutschland és a Vodafone Germany után a napokban a Deutsche Telekom is bejelentette: nyugdíjba küldi 3G hálózatát. A hasonló témájú megbeszélések Magyarországon is elkezdődtek már.

3G lekapcsolás

A mobil technológia életciklusa meglehetősen bizonytalan dolog. Noha a 4G lefedettség a fejlett piacokon már mindenütt elérhetővé vált, a 3G ikon még rendszeresen megjelenhet a telefonok képernyőjén.

Az 5G megjelenése felgyorsítja a folyamatot

A 3G hálózat lekapcsolása ugyanakkor a nem túl távoli jövőben mégis időszerű lehet. A 3G ugyanis csak egy köztes megoldás a hangfókuszú hálózatok helyébe lépő adatfókuszú technológiában, amit végül a 4G, illetve a 4G+ hozott el.

A még ennél is régebbi mobil technológiát, a 2G-t is sok területen támogatják, kiszolgálva a nem okostelefonokat használó, váltásra kevésbé kész belföldi előfizetőket.

Az 5G-hálózatok megjelenésével ugyanakkor még időszerűbbé vált a kérdés, hogy a hatékony erőforrás-gazdálkodás érdekében, mikor kapcsolhatók le a régebbi hálózatok?

Ami a 3G-t illeti, Németország megadta a választ – írja a Total Telecom. Pénteken a Deutsche Telekom is bejelentette, hogy 2021 nyaráig megpróbálja kikapcsolni 3G hálózatát, hasonlóan a Vodafone Németország által néhány hónappal korábban nyilvánosságra hozott céldátumhoz.

A Telefonica Deutschland ennél óvatosabb volt, az operátor 2021 végére kívánja nyugdíjba küldeni 3G technológiát. Így Németország alig több mint egy év múlva már főként a 4G/LTE-re és az 5G-re támaszkodhat.

A kikapcsolással járó lefedettségi gondokat 4G-vel oldják meg

De a régebbi technológia kikapcsolása még az átlagnál jóval fejlettebb német piacon is okozhat dilemmákat. Az ottani szakhatóság 2018 végén készített jelentésében a Németországban aktívan használt SIM-kártyáknak csak 47 százalék-a volt LTE-képes. Bár a helyzet azóta valószínűleg jelentősen javult, a 3G leállítása nem lesz egyszerű menet.

A Deutsche Telekom már jelezte, hogy a 3G kikapcsolása nyomán maradt lefedettségi gondokat 4G-vel oldják majd meg, ami a 4G-kompatibilis eszközöket használóknál jelentős adatátviteli sebességjavulást eredményez majd. A Deutsche Telekom 5G hálózata a lakossági szintű lefedettségben már eléri az 50 százalékot.

2G-s 3G-s hálózatok kivezetése

Itthon is folyamatosak a megbeszélések a témában

A lekapcsolás kérdése egy ideje már nálunk is napirenden van, elindultak a megbeszélések az érintett szolgáltatók és a hírközlési hatóság(NMHH) között is. (Erről hónapokkal korábban itt írtunk részletesen) már belátható időpont is várható, ami logikusan 2022 tavasza lehet. Ekkor járnak le ugyanis a régebbi technológiákat kiszolgáló 900-1800 MHz-es frekvenciák. A spektrumok újratárgyalásánál várhatóan már a kivezetés szempontjait is figyelembe fogják venni.

Ehhez is kapcsolódóan a szakhatóság már az idén meghirdeti ezeket a frekvenciákat, az értékesítés jövő év első negyedévében zárulhat. Az NMHH a napokban tette ki a honlapjára véleményezésre a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávok árverési eljárásának dokumentációtervezetét. A frekvenciákon jelenleg három mobilszolgáltató – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone –nyújt szolgáltatást.

Információnk szerint ezúttal maguk a szolgáltatók is támogatták a frekvenciák újrahasznosításának ennyire korai időpontját, hogy időben fel tudjanak készülni a folytatásra és az esetleges változásra.

A szolgáltatók egyébként a tervezett lekapcsolással nemcsak a hardver és szoftver infrastruktúrát, illetve az azt üzemeltetők munkaidejét spórolják meg, hanem nem kis összegben az egyszeri frekvencia bérbevételi, majd az évenkénti frekvenciahasználati díjat is.

A lekapcsoláshoz viszont meg kell találni a módját annak is, hogy azok az ügyfelek, akik még 3G-képes telefonokat használnak, minél többen váltsanak korszerűbb készülékre. Azok, akik ragaszkodnak a régi mobiljukhoz hanghívásokat a jövőben is tudnak bonyolítani a 2G hálózatokon, de mobilinternetezni már csak egy újabb készülékkel.