Csatolmányok helyett felhőszolgáltatást, vagy tömörítést, videó- helyett hanghívást, a videóknál, streameknél pedig a kisebb felbontást érdemes választani – tanácsolja a hírközlési hatóság.

Mind a hang-, mind az adatforgalomban akár 20-50 százalékos emelkedést is tapasztaltak a hazai távközlési szolgáltatók az elmúlt két hétben. A koronavírus járvány alapjaiban változtatja meg a mindennapjainkat. Az infokommunikációs technológiák és hálózatok lehetővé teszik, hogy otthonról dolgozzunk, távoktatásban tanuljunk.

A nagy hazai mobilszolgáltatók 10-15, sőt 100 gigabájtban mérhető ingyenes adatforgalmat adnak a nehéz időkre, ami tovább növeli a hálózati terhelést. Még szerencse, hogy a magyarországi szolgáltatók világszinten is kiváló minőségű és kapacitású mobil- és vezetékes hálózattal rendelkeznek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pedig folyamatosan ellenőrzi a hírközlési infrastruktúrák állapotát, soron kívül elvégzi a frekvenciák zavarvizsgálatát és intézkedik a felmerülő zavarok megszüntetéséről.

Amit mi tehetünk a túlterheltség ellen

Azért viszont, hogy a mobil- és vezetékes hálózatok a következő hetekben se legyenek túlterheltek, és hogy az internetes szolgáltatásokat továbbra is megfelelő minőségben érhessék el a felhasználók, az ügyfelek is sokat tehetnek. Erre hívja fel legutóbbi közleményében a figyelmet a szakhatóság, az alábbi tanácsok betartását javasolva:

  • ne csatolmányként küldjünk nagyméretű fájlokat (pl. videók, prezentációk, nagyfelbontású képek) hanem azok felhőszolgáltatásokban lévő elérhetőségét adjuk meg.
  • Csak szükséges esetben töltsünk le vagy küldjünk nagyméretű csatolmányokat, adatfájlokat az internetről. Ha erre mindenképpen szükség van, ezt éjszaka vagy reggel tegyük, és használjunk tömörítést.
  • Csúcsidőben – napközben – csökkentsük minimálisra a munkánkhoz vagy a tanuláshoz nem szükséges streaming alkalmazások (videomegosztók, online játékok) használatát.
  • Ha mégis elkerülhetetlen, hogy videót nézzünk – például online tanuláskor –, akkor használjuk a kisebb felbontású (SD) formátumot. Kis képernyőn ez még megfelelő minőséget ad.
  • Videokonferenciák alatt, illetve a család és a barátok közötti kapcsolattartásra használt alkalmazásoknál (Viber, Skype stb.) ha lehet csak a hangfunkciót használjuk, a képet kapcsoljuk ki.