Advanced Robotics Zrt. néven részben saját tulajdonú regionális Ipar 4.0 vállalatot alapított a korábban nemzetközi multik és hazai cégek menedzsereként dolgozó Németh Attila, aki egyben a cég vezérigazgatója lett.

Németh AttilaAz informatikai rendszerintegrátorként meghatározott új cég május első napjaiban indult el első üzletágával, amelynek feladata robotizált raktárrendszerek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése.

Robotrendszer-integrátorként az Advanced Robotics a költséghatékonyságra fókuszáló megvalósíthatósági tervet készít, javaslatot tesz a robotok és a vezérlő környezet optimális kiválasztására, szállítja telepítiés üzemelteti is azokat.

„Egy olyan piaci rést szeretnénk megfogni, amiben már most is jelentős előnyt látunk, mivel a helyi nagyok erre alkalmas stratégia és tapasztalat hiányában erősen lemaradtak.A piaci igény óriási, a régióban a releváns fejlettségi szint nagyjából 5 százalékon áll, tehát a következő években a piac 95%-ára fókuszálhatunk. A saját, közvetlen megkeresések mellett ügyfelekkel rendelkező partnereket is keresünk, elsősorban a raktározás és logisztika, gyógyszeripar, e-kereskedelem, kiskereskedelem és a gyártóipar területén” – vázolja a jövőképet az újdonsült vezérigazgató.

Németh Attila legutóbb a Delta Technologies Nyrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese volt, ahonnan a múlt év végével távozott.

Saját cégek keretezik a karrierjét

Az eredetileg gépészmérnök végzettségű menedzser életében nem először fordul elő saját cég, hiszen szakmai karrierjét is egy ilyenben kezdte, majd nemzetközi informatikai cégek hazai leányvállalatainál folytatta. Ennek keretében 1993-95 között az Acer Computer Magyarország ügyvezetője, majd három évig a Digital Equipment Magyarország Kft. PC üzletág igazgatója volt.

A következő két év már az üzleti távközlés világába vezette, ahol 1998-2000 között a vezetékes piac alternatív szolgáltatója a Pantel Rt. kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. Innen lépett tovább a távközlés mobil szegmensébe és lett 2000-2007 között a Vodafone Magyarország kereskedelmi igazgatója. Ezt a CIG Pannónia Életbiztosító megalapításában való részvétel követte.

Aztán jött a következő 10-11 év amikor tanácsadóként dolgozott, munkája legjelentősebb részét az értékesítési auditok képezték. Közben részt vett a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megalapításában és azt 6 hónapig vezette, majd később az Antenna Hungária Zrt. állam általi visszavásárlásában is jelentős szakmai szerepe volt.

Emellett üzlettársával együtt egy saját alapítású accelerátor céget is vezetett. Ebben az IBM-mel közösen és az IBM technológiáira építve karoltak fel olyan innovatív startupokat, amelyek egyebek mellett mesterséges intelligencia alapú rákdiagnosztikai rendszert hoztak létre. Az IBM-től függetlenül támogattak egy teljesen digitalizált ingatlanfelmérési megoldást fejlesztő kezdő vállalkozást is.

Németh Attila 2015-től a járványig saját tantárgyat (startup management) tanított az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karán, amelynek tiszteletbeli polgárává is választották 2019-ben.

„Saját céggel kezdtem és sajáttal szeretném lezárni az aktív karrieremet úgy 5 év múlva” – mondja Németh Attila.