Az SAP régebbi verziójú vállalatirányítási rendszereinek(ERP) a támogatása 2025-ben lejár, ezért a magyar leányvállalat is készül már ezek ütemezett megújítására. Ez addig évi 50-60, akár éven túli projektet is jelenthet a német szoftvervállalat hazai cégének.

SAP Siófok 2019

„Tartja kétszámjegyű növekedési ütemét az SAP Magyarországon. A hajdan vállalatirányítási rendszereiről ismert, mára a felvásárlások révén jóval szélesebb palettával rendelkező üzleti szoftvercég tavaly 36,6 milliárd forint árbevételt ért el, amely közel két milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit. Idén is hasonló dinamikájú növekedéssel számol ” – összegezte az üzleti eredményeket Pintér Szabolcs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója,a cég éves ügyfél- konferenciáján tartott sajtótájékoztatón.

A kétszámjegyű növekedés elsősorban a felhőalapú megoldások iránti kereslet dinamikus bővülésének köszönhető. Az ügyvezető, aki január óta áll a cég élén, de egyéb pozíciókban már 12 év köti az SAP-hoz, még további jelentős növekedési potenciált lát a cloud piacon. Mint fogalmazott főként az államigazgatásban van még mit evangelizálni.

A piackutatói adatok is a fenti növekedési trendet támasztják alá. Az IDC piackutató szerint tavaly 38 százalékkal, 77 milliárd forintra bővült a hazai felhőszolgáltatások piaca, és idén is kétszámjegyű növekedés prognosztizálható.

Versengő egyetemek közös „vállalatirányítás” alatt

A bevétele alapján a magyarországi top 300 cégbe sorolható leányvállalat több nagyszabású projektet zárt le a legutóbbi pénzügyi évben is a pénzügyi, a kereskedelmi szektorban, valamint a felsőoktatásban.

Utóbbi jó példája az a nemrégiben zárult egyetemi projekt, amelyben 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált „vállalatirányítási” rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR folyamatok kezelésére. Ennek kapcsán nagy sikernek tartja, hogy az egyébként egymással versengő egyetemek a cél érdekében együtt tudtak működni. A projekthez a későbbiekben további egyetemek is csatlakoznak.

Pintér Szabolcs emlékeztetett rá, hogy az SAP hazai portfoliója az utóbbi években folyamatosan bővül, megjelentek a mesterséges intelligencia(AI) képességekkel felruházott megoldások is. A technológia térnyerését segítve az SAP Hungary is csatlakozott a Mesterséges Intelligencia Koalícióhoz.

A bővülő termék- és szolgáltatáskínálat részeként, a Qualtrics felvásárlásával idéntől itthon is elérhetővé váltak az úgynevezett élménymenedzsment megoldások. Ezek segítségével egységesen lehet mérni, menedzselni a munkavállalói mellett az ügyfelektől származó, a márkával, a termékekkel kapcsolatos visszajelzéseket, ezek egymásra hatását, és meghatározni a beavatkozási pontokat –- emelte ki az ügyvezető.

A téma kapcsán az IDC egyik legutóbbi elemzésében rámutat, hogy azok a cégek, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak a vásárlási ciklus elemzésére és egyben megteremtik a feltételeket is arra, hogy az alkalmazottaik kiváló ügyfélélményt nyújtsanak, hosszú távún előnyre tesznek szert a potenciális új vevők felismerésében és bevonzásában.

Az e téren élenjáró cégek kétharmadánál használnak üzleti elemző és big data, mesterséges intelligencia megoldásokat és chatbotokat. Több mint a 60 százalékuk már a teljes vásárlói utat feltérképezi, hogy biztosan a megfelelő pillanatban jusson el a legjobb ajánlat a potenciális vevőkhöz.

Nyitott pozíciók komplex szoftverfejlesztői feladatokra

Egyelőre azonban a hazai növekedés fő hajtóereje a cloud mellett továbbra is a vállalatirányítási rendszerekhez, közelebbről azok megújításával összefüggő projektekhez kapcsolódik. (A cég az ERP piacon továbbra is masszív piacvezető, részesedése 60 százalékos.)

A régebbi ERP verziók támogatása a következő évtized közepén lejár, és mind több vállalat indítja el már ezen rendszerek akár egy éven túlmutató csereprojektjét. Elhangzott, hogy az ERP rendszerekre, főleg ha azok igazodnak a helyi feltételekhez egyre több kis- és középvállalat is nyitottá válik.

Pintér Szabolcs SAP„A váltással az ERP rendszerek új aranykorszaka köszönhet be, a megújulás már nem egyszerű verzió-, hanem paradigmaváltás lesz. Az új rendszerek már felhőből és mesterséges intelligencia beépítettséggel, akár hangutasítással is tudnak majd működni” – emelte ki az ügyvezető.

Az 1200 főt foglalkoztató hazai leányvállalat létszámának a 80 százaléka az itteni fejlesztő és terméktámogató központban dolgozik, az évek során felvásárolt újabb megoldások továbbfejlesztésén – válaszolta kérdésünkre Pintér Szabolcs. Hozzátette, náluk jelenleg 25 nyitott pozíció van, ezek többsége is a fejlesztéshez és terméktámogatáshoz kapcsolódik, vagyis komplex szoftverfejlesztői munkát jelent.