Egyre nagyobb hatással van Európa gazdaságára a Huawei Technologies térségben kifejtett gazdasági tevékenysége. Ezen belül a GDP-re és a foglalkoztatottságra vetített arány megint Magyarországon a legnagyobb.

Huawei hatása a magyar gazdaságra

Egyebek mellett ez derül ki az Oxford Economics 2019-re vonatkozó frissen publikált tanulmányából. A nemzetközi tanácsadó cég először tavaly végezte el a vizsgálatot, 2018-ra, illetve a korábbi öt évre vonatkozóan.

Akkor azt állapították meg, hogy a kínai nagyvállalat tavalyelőtt közvetett és közvetlen módon 12,8 milliárd euróval járult hozzá az európai GDP-hez, a kontinensen működő gyártó, kutató bázisai, illetve annak beszállítói révén.

Európai szinten egy év alatt több mint 3 milliárd euróval nőtt a hozzájárulás

Az idei jelentés 12 országot vett górcső alá, kiderítve milyen hatással volt a Huawei a múlt évben, illetve az azt megelőző öt éves periódusban a vizsgált államok gazdaságára, foglalkoztatására és adóbevételeire.

A friss tanulmány megállapítja, hogy a kínai cég 2019-ben több mint 16 milliárd euróval járult hozzá az európai gazdaság teljesítményéhez, közvetve és közvetlenül pedig 225 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette.

A cég maga 13 800 főt foglalkoztat, európai jelenlétével viszont közvetett módon több mint 112 ezer munkahelyet teremt európai vállalatai révén, illetve európai tevékenysége további 98 500 munkahelyet indukált a vizsgált országokban.

 

Huawei Európában
Forrás: Oxford Economics

A magyar munkaerőpiac 0,45 százalékát „adja” a Huawei

A munkaerőpiacot tekintve 2019-ben abszolút értékben az Egyesült Királyság profitált a legtöbbet (51 100 fő) a Huawei jelenlétből. A szigetországot Németország követte 44 800 fővel , a harmadik hely pedig Magyarországnak jutott 21 500 fővel. Arányaiban viszont a legtöbbet a magyar munkaerőpiac profitált a vállalat foglalkoztatási „lábnyomából”, a Huawei tevékenysége által elősegített munkahelyek az összes foglalkoztatott 0,45 százalékát tették ki, míg a nominálisan első brit piacon csupán 0,16 százalék. Magyarország esetében az egy évvel korább mutató 0,34 százalék volt.

A Huawei európai GDP-hez való hozzájárulása reálértéken átlagosan 19,1%-kal nőtt 2015 és 2019 között, míg az itteni tevékenységéhez kapcsolódó összes foglalkoztatási és adóhozzájárulása éves átlagban 17,1% -kal és 16,8% -kal bővült.

Az Oxford Economics tanulmánya szerint a Huawei jelenlétéből nominálisan Németország (3,7 mrd euró), Nagy-Britannia (3,6 mrd euro) és Franciaország (1,8 mrd euro) GDP-je részesült a legnagyobb összeggel. A nemzeti össztermék nagyságához viszonyítva viszont magasan Magyarországon a legnagyobb a Huawei részesedésének aránya.

Itthon 2019-ben a GDP 0,49 százaléka volt köthető a vállalat tevékenységének hatásaihoz, ami közel egytized százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Érdekességképpen a második helyen álló Svájcban ez az arány csupán 0,22%. A magas mutatóban szerepet játszik, hogy a távol-keleti vállalat Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa nálunk épült ki.

K+F-ben is erősít a kontinensen a kínai cég

A Huawei Európa-szerte aktív szerepet játszik a kutatás-fejlesztésben is. Az EU ipari beruházási eredménytáblája szerint 2019-ben a Huawei a világ ötödik legnagyobb K + F-befektetőjévé vált. A társaság Európában 24(2019-ben 23) kutató-fejlesztő bázist működtet, a legutóbbit idén Budapesten építette ki. Az Európai Szabadalmi Hivatal szerint a cég vezette 2019-ben a kontinens szabadalmi bejelentéseinek a rangsorát, egy év alatt több mint 3500 bejelentéssel.