Megújult profil immár saját gyártásban, szerverek, tárolóegységek, munkaállomások megrendelőre szabott kivitelezésben, üzemi környezet számos a klímavédelmet is szolgáló innovációval – ezekkel találkozhattunk a Lenovo egy éve átadott üllői üzemében.

Az automatizáció felgyorsítása

Személyes bejárásra hívta nemrégiben a hazai sajtó képviselőit a távol-keleti márka magyarországi leányvállalata, a társaság egyetlen európai üzemébe a Budapest közeli Üllőre. Lukács Anita ügyvezető igazgató elmondta, hogy a nemzetközi beszámolókban a gyártelepet budapestiként emlegetik, mert a külföld számára nem a legkönnyebben megjegyezhető és ejthető ki a tényleges település, Üllő neve.

Nem összeszerelő üzem, hanem konfigurációs hely

Mint korábban megírtuk, a kínai márka számára Európában eddig is egyedül Magyarországon folyt gyártás, a cég szerződéses partnere, a Flex(korábban Flextronics) sárvári üzemében. Az ottani portfolió költözött át Pest megyei üzembe.

Az üllői gyár elsősorban szerver-infrastruktúra, tárolórendszerek, valamint csúcskategóriás PC-munkaállomások összeállítására összpontosít, amiket az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban értékesít.

A 8,2 milliárd forintos beruházás munkahelyteremtési részéhez a Lenovo kétmilliárd forintnyi vissza nem térintendő állami támogatást kapott.

Az automatizáció felgyorsítása

A két, egyenként háromemeletes épületben közel 50 ezer négyzetméteren működő üzem a Lenovo egyik legnagyobb saját tulajdonú gyártóbázisa, amit a bejáráskor Zólyomi Szabolcs, gyárigazgató nem összeszerelőként emlegetett, hanem amolyan „konfigurációs helyként”, ahol a termékek célzottan a a vevő igényeire szabva (Tayloring on customer needs) konkrét rendelésre készülnek.

A gyártósorokat bejárva, több helyen is működött a robotizáció, de még elég sok szerelői munkafázisban találkozhattunk kézi munkával is. Kérdésemre, hogy ennek mi az oka, a gyárigazgató részben az egyedi rendelésalapú működést említette.

Elmondta azt is, hogy a létesítményben a következő időben a digitalizáció, azon belül is elsősorban az automatizáció felgyorsítását tervezik, ami nagyobb arányban váltja ki a manuális összeszerelést, és a többi munkafolyamat gépesítettsége is fokozódik.

A zöld működést is erősítő innovációk

A Lenovo az egyik legfenntarthatóbb vállalat a világon, szerepel a környezettudatos cégek globális 100-as listáján. A gyártó az évtized végére már 50 százalékos javulást ígér az asztali számítógépek és szerverek, valamint 30 százalékos előrelépést a notebookok és a Motorola termékek energiahatékonyságában.

A kínai cég az iparágban elsőként vezetett be CO2 semlegesítési szolgáltatást, amiről itt írtunk részletesen. A vállalat 2030-ra kitűzött céljai közé sorolható még az alaptevékenységből, valamint a működéshez szükséges energia vásárlásából származó CO2 kibocsátás 50 százalékos csökkentése is.

Az automatizáció legújabb innovatív megoldásai már az üzem számos területén megtalálhatók, köztük van az az épületirányítási rendszer, amely az üzemben és a logisztikai területen követi nyomon a hőmérsékletet, a páratartalmat, az eszközök állapotát és a DIMM robotok címkézését. Ez a termékek optimális minőségellenőrzését is segíti.

Az Üllőn bevezetett automatizált épületirányítási rendszer is a Lenovo klímacéljait segíti. Az egyik épületet 0,5 megawatt kapacitású napelemekkel szerelték fel, ami egy kisebb falu energiaellátásához is elegendő. A másik épület is kap napelemeket, amellyel pedig összesen 4 megawatt energiát fog termelni a gyárban található teljes napelem-készlet.

A későbbiekben azt is tervezik, hogy a szerverszobákban a készülékek működése során termelődő „veszteséghőt” az épület fűtésére, a külső hideg levegőt pedig az erre fejlesztett technológia segítségével hűtésre használják fel.

A gyár egyébként már több mint 1200 embert foglalkoztat, akik multikulturális környezetben végzik a munkájukat, ami azt jelenti, hogy a dolgozók 15 különböző országból érkeztek ide.