Miközben a globális okostelefon piac némi csökkenéssel, de már a javulás jeleit mutatta az idei harmadik negyedévben, Magyarországon újabb kétszámjegyű visszaesést tapasztalhattak a márkák. A készülékek átlagára is nőtt.

Hazai okostelefon piac

A világ okostelefon piaca, mint azt a napokban megírtuk, már a javulás jeleit mutatja. A nemrég zárult harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest csupán 1,3 százalékos volt a csökkenés. A hazai okostelefon piacon viszont nem lehet túl nagy rendszerszintű változásról, trendfordulóról beszélni.

A „butatelefonok” gyártói jól jártak

A lejtmenet folytatódik, ebben a negyedévben az egy évvel korábbihoz képest újabb kétszámjegyű, 15 százalékos volt a visszaesés. Ez a mutató megközelíti a globális piac történetének eddigi legnagyobb negyedéves zuhanását, ami a második negyedévben következett be 16 százalékos mínusszal.

„Ami a hazai piacot illeti, jó hír a rosszban, hogy korábban még ennél is nagyobb 20-25 százalékos visszaesésre számítottunk – válaszolta megkeresésünkre Tóth László, az IDC Hungary elemzője. Hozzátette: az idei harmadik negyedévben Magyarországon egy 460-470 ezer darabos piacról beszélünk, emellé jön még a 100-110 ezer darabos hagyományos mobiltelefon kínálat.

„Érdekesség, hogy az utóbbi szegmens éves alapon több mint 20 százalékkal tudott növekedni. Ez utóbbiban két nagy gyártó a Nokia és a TCL termékei uralják a piacot. Itt azonban nehéz trendeket meghatározni, mert negyedévről-negyedévre erős fluktuációk figyelhetők meg, az előző negyedévben például kétszámjegyű volt a csökkenés – teszi hozzá az elemző.

Visszatérve az okostelefonok hazai piacára, nálunk nem következett be jelentős átrendeződés a márkák terén. A négy meghatározó gyártó szállítja a hazai kínálat 85-90 százalékát. A piacvezető márka továbbra is a Samsung, a maga meghatározó 40 százalék feletti részesedésével.

Kínaiak párharca a második helyért

Megőrizte második helyét a Huawei is, amelynek a részesedése 20 százalék környékén van, de már egyre jobban megközelíti a feltörekvő másik kínai márka a Xiaomi. Utóbbi gyártó az előző negyedévben is már a harmadik volt, de részesedését a nemrégiben zárult negyedévben 15 százalék fölé tudta tornászni.

Az elemző a jelenlegi termékkínálatra és ellátottságra alapozva ma azt állítja, hogy a két kínai márka között a jövő évben akár a helycsere is megtörténhet. Nem gondolja ugyanakkor, hogy a kettejük versenyében akkora szerepet játszana az ár, mint játszhatott volna egy évvel ezelőtt.

Részben azért, mert a Xiaomi telefonok annak ellenére, hogy megőrizték eléggé kedvező ár-érték arányukat, már nem lógnak ki annyira a Huawei áraival összevetve. Mindkettőnél hasonlóan jó ár-érték arányú modellek láthatók, a Xiaominál a prémium kategóriában nőtt az ár, a Huaweinél pedig főleg a középkategóriában csökkent.

Az elemző a Huawei helyzetét egyértelműen a Google-ellátottság hiányával magyarázza, ami bizalomvesztést okozott mind a szolgáltatóknál, mind a kereskedőknél, mind a vásárlóknál.

A meghatározó szállítók sorába tartozik az Apple is, amelynek a részesedése még eléri a kétszámjegyű mértéket, ez a negyedik helyre elég. Az almalogójú márka egy éve még dobogós volt itthon.

„Az iPhone SE 2020-szal nagyon jól betaláltak, nagyon jó terméket a piac által is elfogadható árszinten tudtak belőni. A szűk keresztmetszet továbbra is az ellátás, ha ez ne lenne még többet is tudtak volna értékesíteni. Az ötödik hely a TCL-é,főként az Alcatel márkával. Ezen kívül nincs más szemmel is jól látható gyártó, mert sem a Nokia, sem a Sony, sem az LG még nem tud pár ezer darabnál többet felmutatni” – mutat rá Tóth László.

Emelkedő átlagárak, stagnáló 5G-piac

A kereslet csökkent, az átlagárak viszont nőttek az előző negyedévhez képest, most jellemzően 120-130 ezer forint környékén vannak. A drágulás mértéke mintegy 10 százalék. Az árhelyzet azonban nagyban függvénye az adott készülékkínálatnak és annak, hogy adott időszakban mennyi az erősen ártámogatott modell.

Noha ma már szinte minden az 5G felfutásáról szól, az 5G-képes készülékek forgalma érdemben nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra sem lépi túl az 5 százalékot. Az elemző szerint ez is erősen becslés, mert itt is hektikusak a szállítások.