Kimeríthetetlen a technológiai fejlődés fogalomtára, már széles körben ismert a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítástechnika, a metaverzum. Lassan belépünk az ambient computing és az erre épülő ATOM korszakba is.

Mi jön az okostelefonok után
Forrás: LG

Ahogy a mesterséges intelligencia (AI) az élet különböző területein az emberi képességeket meghaladóan fejlődik, úgy változnak a társadalmi és gazdasági elvárások is.

Ez jöhet az okostelefonok után

Egyre több ember kíváncsi arra, hogy mi lesz a technológiai fejlődés következő nagy ugrása az okostelefonok után. Egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a mesterséges intelligencia alapú környezeti számítástechnika(ambient computing) lehet az egyik jelölt.

A környezeti számítástechnika, vagyis az emberi beavatkozás nélküli mesterséges intelligencia alapú döntések az emberek jövőképének megvalósításáról szólnak.

Ez a tág fogalom az intelligens eszközökből, mesterséges intelligenciából és adatokból álló környezetet jelöli, amelynek célja, hogy hibátlan számítógépes műveleteket tegyen lehetővé a mindennapi élet megkönnyítése érdekében.

Bár ez alapjaiban mobil számítástechnikának tűnhet, az ambient számítástechnika sokkal több ennél, mivel megköveteli, hogy több eszköz legyen képes összehangoltan működni, a testreszabott felhasználói élmény érdekében.

A környezeti számítástechnikára vonatkozó megállapítások annak a nemzetközi felmérésnek az eredményei, amelyet az LG megbízásából végeztek nemrégiben az USA-ban és Dél-Koreában.

Ennek alapján az LG nem csupán az ambient technológiát építi be a háztartási készülékeibe és a szórakoztató elektronikai eszközeibe, tévéibe, hanem az AI intelligens otthoni társát, az ATOM-ot is (Ambient computing Technology of Multiverse).

Életszerű példák az ATOM-korszakra

Vegyünk egy ezzel a technológiával felszerelt háztartást. Amint valaki besétál a bejárati ajtón, az ATOM beazonosítja, ki ő, beállítja a szobahőmérsékletet, és recepteket ajánl későbbre, mindezt az adott személy egyedi preferenciái és ízlése alapján.

A technológia célja végső soron, hogy megértse a felhasználók viselkedési mintáit, és a folyamatosan gyűjtött adatok alapján feltételezéseket tegyen, javítva az elektronikai termékek hatékonyságát és eredményességét.

A jól kidolgozott környezeti számítástechnika megszabadít minket az eszközök üzemeltetésére vagy bizonyos funkciók használatának megtanulására fordított időtől és erőfeszítéstől.

A környezeti számítástechnikát hasznosító LG további fejlesztései közé tartozik a ThinQ Home Concierge, amely akár egy szállodai portás részletes információkat ad az otthoni funkciókról.

Ott van még a Smart Mat Technology, amellyel virtuális természetjárást valósíthatunk meg a nappalinkban az LG erre képes televízióján keresztül.

Mi jön az okostelefonok után
Forrás: LG

Jöhetnek a valóban személyre szabott szolgáltatások

A környezeti számítástechnikával felszerelt készülékek a folyamatos fejlődésnek köszönhetően képesek lesznek önállóan bemutatni a felhasználók egyedi igényeihez optimalizált lakókörnyezetet.

Képzeljünk el egy olyan napot az életünkben, amikor a légkondicionáló automatikusan csökkenti a hőmérsékletet az otthoni edzésünk alatt, a mosógép pedig hibátlanul beállítja az ideális ciklust a ruháidhoz.

A víztisztító figyelmeztet arra, hogy itt az ideje a folyadék utánpótlásnak, vízfelvételről, a hűtőszekrény pedig úgy kezeli a benne lévő élelmiszereket, kiegyensúlyozott étrendet biztosítson a számunkra.

Az LG a biztonságosan és etikusan működő AI-ra alapozva olyan technológiák kidolgozására törekszik, amelyek a felmerülő kérdések megválaszolásán túl személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak.

Az LG által használt három fő technológiát használ a következő szintű vásárlói élmények nyújtására. Az AI Sensing, érzékeli és tudatosítja a különféle helyzeteket, az AI Brain, adatok alapján hoz döntéseket, és az AI Body, amely kommunikál a felhasználókkal.