Nem volt eredményes a Digi fellebbezése a 5G-tenderből való kizárása miatt. Az NMHH elnöke a hatóság eredeti döntését hagyta jóvá másodfokon. A Digi a döntés ellen bírósághoz fordulhat.

Digi 5G tender fellebbezés

Szűkszavú közleményben tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság(NMHH), hogy elnöke Karas Monika másodfokon is helybenhagyta az 5G-s frekvenciaértékesítés alaki vizsgálatának eredményét, vagyis az abból kizárt Digi anyavállalatának a fellebbezését nem fogadta el. A cég további jogorvoslatért bírósághoz fordulhat – áll a szakhatóság közleményében.

A Digi kitart a magyarországi tervei mellett

Az NMHH idén nyáron indította el a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokra kiírt értékesítési eljárást. A spektrumok árverésére augusztus 8-án négy mobilszolgáltató jelentkezett, az alaki vizsgálat után a hatóság viszont csak három mobilszolgáltatót: a Telekomot, a Telenort.-t és a Vodafone-t vette árverési nyilvántartásba. A Digi Communications N.V.ezután fellebbezett az NMHH döntése ellen.

Megkeresésünkre a cég sajtóosztálya az alábbi ugyancsak szűkszavú közleményben válaszolt: „A DIGI Csoport továbbra is elkötelezett ügyfelei minőségi kiszolgálása iránt és folytatja terveinek megvalósítását. A DIGI Csoport korábban már világosan megfogalmazta álláspontját a témában és a továbbiakban nem kívánja kommentálni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság döntését.”

Emlékeztetőül a most elutasított fellebbezés indoklásaként korábban így foglaltak állást: „Álláspontunk szerint a meghozott határozat nem egyezik meg a pályázati kiírás feltételeivel, nem konkrét tényekre és alapos elemzésekre támaszkodik, feltételezéseken és olyan történéseken alapul, melyek csak hipotézis tárgyát képezik.

Ez a határozat bővíti a cégcsoportot hátrányosan érintő, vitatható döntések sorát, melyeket az NMHH az elmúlt időszakban hozott a korábbi frekvenciaárverésekkel kapcsolatban a cégcsoport tagjaival szemben. Ezért a DIGI COMMUNICATIONS N.V az NMHH döntése ellen minden elérhető – a magyar és európai jogszabályoknak megfelelő – eszközzel fellebbez”.

Mikor folytatódik a frekvenciaértékesítés?

Időközben a tenderből kizárt szolgáltató korábban vásárolt 5G-képes frekvenciáján az országban másodikként elindította az 5G-szolgáltatást, amiről itt írtunk részletesebben. Elsőként az ugyancsak a korábbi frekvenciatenderen szerzett spektrumával a Vodafone startolt el élesben az újgenerációs mobilszolgáltatással.

És, hogy mi lesz a fellebbezés miatt felfüggesztett frekvenciaértékesítéssel? Az attól függ. Ha bírósághoz fordul a Digi, az lehet akár halasztó hatályú is, ha így lesz, akkor újabb még hosszabb időre eltolódhat a frekvenciaértékesítés.

Ha mégsem kapja meg ezt a jogi lehetőséget a cég, folytatódhat a szeptember óta húzódó árverés a három másik szolgáltató részvételével. (A helyzet érdekessége, hogy egyikükbe, a Telenor Magyarországba időközben bevásárolta magát az állam, az Antenna Hungária képviseletével.)