Az idén januárban bemutatott első ilyen, csak Kínában értékesített modellje után, a távol-keleti márka a héten újabb hajtogatható okostelefont, a Magic Vs-t jelentette be. A termékkategória piaca a következő tíz esztendőben, évi 25 százalékot meghaladó ütemben bővül.

A Honor versenybe száll

A Huaweiből 2020.végén önállósodott márka az év elején jelent meg a hajtogatható készüléket is gyártók között. A kínai márka a legutóbbi piaci jelentések szerint már ott van a világ tíz vezető okostelefongyártója között. A most bemutatott készülék elsőként ugyancsak Kínában debütál, de a cég vezérigazgatója szerint hamarosan a nemzetközi piacokon is megjelenik majd.

Hosszú távra tervezett zsanér, könnyű súly, 66W-os gyorstöltés

A vékony és könnyű eszköz összehajtva 12,9mm, és 261 gramm, ami a piacon jelenleg kapható legkönnyebb hajlítható okostelefon. A készülék kritikus pontjának számító zsanérját olyan technológiával készítették, ami azt egészben gyártja le, és emiatt a zsanér több mint 400 ezer hajlítást bír ki, ami napi 100 alkalommal számolva is több mint 10 évnyi használatot jelenthet – emeli ki a cég közleménye.

A Magic Vs 6,45”-es képernyővel rendelkezik összehajtott állapotban, 21:9-es képaránnyal és 90%-os előlapi kijelzőaránnyal, ami elősegíti a könnyebb szövegbevitelt és a tartalomfogyasztást. Kinyitott állapotban a telefon tabletszerűvé válik a 7,9”-es belső kijelzővel.

A készülék gördülékenyen változtatja a képernyő fényerejét, csökkentve a szemek terhelését a túlzott képernyőhasználat során. Az eszköz legújabb Circadian Night Display funkciója minimalizálja a kék fény negatív hatásait. Az okostelefon mindkét képernyője 1920Hz-es PWM halványító megoldással van felszerelve, ami csökkenti a vibrálást még alacsony megvilágítású környezetben is.

A Magic Vs háromkamerás rendszere egy 54MP-es IMX800 hátlapi kamerából, egy 50MP-es ultraszéles & makróból és egy 8MP-es, 3x-os optikai zoomot kínálóból áll össze, amelyek részletgazdag fotók készítésére alkalmasak.

A készülék teljesítményét a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 mobil platform alapozza meg, ami feljavított GPU-s és CPU-s teljesítménnyel és nagyobb energiahatékonysággal is párosul. A telefonban 8GB RAM és 256GB tárhely van, de elérhető lesz az eszköz 12GB RAM-os és 256 vagy 512GB-os tárhelyű változata is. A 66W-os szupertöltővel az eszköz akkumulátorát 46 perc alatt lehet 100 százalékra feltölteni.

A készülék úgynevezett Dupla TTE (Trusted Execution Environment) biztonsági rendszerrel ellátott, ami hardverszintű védelmet nyújt a felhasználóknak, és amit a Honor a Qualcommal együtt fejlesztett ki.

Dinamikus bővülés elé néz a hajtogatható modellek piaca

Jelenleg a Samsung, a Huawei és a Motorola ennek a szegmensnek a három meghatározó szereplője, együttesen a teljes piac közel 80 százalékát fedik le. A Future Market Insights (FMI) elemzése szerint az összehajtogatható okos mobilok piaca 2016-2020. 10,8 százalékkal nőtt. Tavaly a növekedés üteme közel megduplázódott, elérte a 20,3 százalékot, a piac értéke pedig meghaladta a 6,8 milliárd dollárt. Tíz év múlva ez a mutató várhatóan elérheti a 64,5 milliárd dollárt is, ami globálisan évi 25,2 százalékos bővülést jelez előre. Ezen belül az európai piac növekedése ennél szerényebb, 14,6 százalékra tehető lesz.

Az összecsukható telefonok piacának egyik fő mozgatórugója az OLED kijelző technológia fejlődése. A miniatürizált elektronikai eszközök iránti növekvő kereslet is befolyásolja a hajtogatható telefonok értékesítését. Ezeknek az eszközöknek a birtoklása ugyanis státuszszimbólumnak számít, amely arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél többen vásárolják meg ezeket a termékeket.

A következő években az összecsukható telefonok iránt számottevő keresletnövekedés figyelhető majd meg. A járvány generálta korlátozások és az ennek nyomán is fellendülő távmunka kultúra miatt a felhasználók egyre többet költenek személyes és professzionális eszközeik frissítésére, ami növelheti az okostelefonok és laptopok eladásait. Ez a tendencia pozitívan alakítja majd az összecsukható telefonok iránti keresletet is.

A legtöbben Ázsiában kedvelik ezeket a modelleket

A Future Market Insights szerint Kelet-Ázsia lesz az egyik legnagyobb felvevőpiaca ezeknek a mobiloknak, ezen belül Kína részesedése meghaladja a 40 százalékot. Kínában az összecsukható telefonok iránti kereslet az előrejelzések szerint egyenletes ütemben növekszik, köszönhetően a helyi márkákból álló sokszereplős piacnak, ahol egyaránt jelen van a Huawei, a Lenovo, a ZTE és a Xiaomi.

Ázsián belül India is a nagyobb felvevőpiacok közé tartozik, tavaly az egyharmadát fedte le a dél-ázsiai térség összkeresletének. Az összehajtható telefonok piacán meghatározó márkák az indiai gyártókapacitások bővítésével reagálnak az ottani növekvő értékesítési lehetőségekre. Néhány éve a a Samsung avatta fel ott a világ legnagyobb mobilkészülékgyártó üzemét.

A főbb felvevőpiacok közé tartozik az Egyesült Államok is, ahol ugyancsak széles a hajtogatható készülékek választéka, amikből paradox módon épp az okostelefont feltaláló Apple saját modellje hiányzik még. Az összecsukható iPhone-nal már évek óta hitegeti a híveit az almalogójú cég, egyes jól értesült források szerint 2023, de mások szerint jó, ha 2025-ben piacra kerülhet. Az okosotthonok növekvő népszerűsége is növeli az összecsukható telefonok iránti keresletet az USA-ban.

Mit tudjanak a jövő összehajtható modelljei?

A kijelző méretét tekintve 2021-ben a 6 hüvelyk alatti méret adta ezeknek a modelleknek a közel 45 százalékát. Ezek a telefonok kényelmesek, az okostelefonok alapvető funkcióival rendelkeznek, méretük alapján kellően praktikusak is.

A 8 hüvelykes és az afeletti szegmens azonban az FMI szerint várhatóan a leggyorsabb, 34,1%-ot meghaladó éves növekedési ütemet érhetik el 2021 és 2031 között. A szórakoztatás, a játékok és a fejlesztések iránti növekvő igény az előrejelzések szerint a 8 hüvelykes és annál nagyobb kijelzős, összecsukható telefonok iránti keresletet hajtják majd fel.

A memóriakapacitás (RAM)alapján a 12 GB-os szegmens fedte le tavaly a teljes piac több mint a 46 százalékát. A hordható és a mesterséges intelligencia-kompatibilis eszközök növekvő terjedése ugyanakkor megnöveli a gyors adatátvitel és a nagy tárolókapacitás iránti igényt, ami viszont a 16 GB RAM-mal rendelkező, összehajtható telefonok iránti nagyobb keresletet generálhat.

Ami a tárhelyet illeti a jelenlegi felhasználók leginkább a 256 GB-os verziót kedvelik, aminek a részesedése a kategória teljes piacán jelentős, 57,2 százalékos volt.

Ráadásul egyelőre a 256 GB-os és az 512 GB-os kategóriák között jelentős az árkülönbség. A helyzeten segíthet, hogy a felhőszolgáltatók további tárolókapacitást kínálnak előfizetéses modellekben.