Az önvezető autózással összefüggő fejlesztések folynak majd a Bosch legújabb budapesti fejlesztő bázisán, amely a tervek szerint 2021-re készül el – hangzott el a magyarországi Bosch csoport évértékelő tájékoztatóján. A társaság rekordévet zárhatott 2018-ban.

Bosch évzáró 2019

A hazánkban kilenc leányvállalattal rendelkező csoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. Árbevétele, beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 13 százalékkal 1317 milliárd forint nőtt 2018-ban. Ennél szerényebben, 3 százalékkal bővült a magyar piacon elért 251 milliárd forintos forgalom.

Az előző évit meghaladó mértékű volt a kutatás-fejlesztésre, a beruházásra fordított keret és tovább nőtt a társaság itteni egységeiben foglalkoztatottak létszáma is – összegezte Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hogy az egyre bizonytalanabbá váló nemzetközi üzleti környezet óvatosságra, konzervatívabb hozzáállásra int, ezért idén inkább a tavalyi mutatók szinten tartásával, esetleg szerény mértékű növelésével számolnak az első negyedév magyarországi adatai alapján.”

Jövőorientált fejlesztések a mobilitásban és a kéziszerszámgyártásban

A Bosch csoport Magyarországon tavaly rekordösszeget mintegy 71 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. Ebben főként a mobilitási megoldások játszanak fő szerepet, de jövőálló fejlesztések zajlanak a kéziszerszámgyártásban is.

A társaság budapesti fejlesztési központja már most is egyre fontosabb szerepet játszik a német anyavállalat világszintű fejlesztéseiben, mindenekelőtt az automatizált- és az elektromos mobilitás területén. Ehhez jön a most épülő újabb 90 ezer négyzetméteres második campus, ahol már az önvezető autózáshoz kapcsolódó fejlesztések lesznek. A 37 milliárd forint értékű beruházás 2021-re fejeződik be, de az évzárón bemutatták a projekt virtuális valóság alapú demóját.

A vezérigazgató a vidéki gyárak esetében több mérföldkövet is felsorolt. A miskolci autóipari vállalat, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. tavaly a 200 milliomodik terméket gyártotta le. A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. már 15 éve gyárt kormánymű rendszereket, többségük környezetbarát, elektromos típus. A miskolci kéziszerszámgyárban tavaly elkészült a 100 milliomodik termék, ami egy kétsebességes akkumulátoros fúró-csavarozó volt. Ez az a termék, amely az előfejlesztéstől a koncepció megtervezésén át egészen a gyártásáig a miskolci szakemberek munkájának az eredménye – emelte ki a vezérigazgató.

Hatvanban épül a régió központi logisztikai bázisa

A létesítményben széles körűen alkalmazzák majd a cég ipari digitalizációs megoldásait, hálózatba kapcsolt berendezéseit. Kialakítanak benne egy átrakodó – úgynevezett cross-dock – területet, az épület része lesz egy belső árumozgató rendszer, amelynek fedett folyosói a gyáregységek mentén futnak körbe. Innen az áru egy, az út fölött átívelő spirális járaton keresztül érkezik meg a raktárba.

A vezérigazgató ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy a cég egyre nagyobb üzletet lát a dolgok internetében(IoT)- Innovatív megoldásai vannak az intelligens otthonokhoz, az intelligens városokhoz, a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz, és a hálózatba kapcsolt gyártáshoz, illetve általában az ipari digitalizációhoz. Utóbbi területen néhány éven belül már évi egymilliárd eurót is meghaladó bevétellel számolnak anyavállalati szinten.

Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Kft. 13,9 milliárd forint értékű beruházás keretében új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít. Itt gyártják majd a barkácsolóknak, kertészkedőknek tervezett vezeték nélküli elektromos szerszámokat és a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat. A beruházás a korábbi kapacitásnöveléssel függ össze, az eddig bérelt területet és épületet váltja ki. „Szó van arról is, hogy Nagy-Britanniából ide kerülne át bizonyos termékek gyártása, amit azonban nem létszámbővítéssel, hanem hatékonyságnöveléssel kívánunk megoldani” – mondta Fükő László a gyár igazgatója.

Több mint 14,1 milliárd forintos új beruházást jelentett be a szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft., melynek keretében 2021-ig új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepítenek oda, valamint az irodaépületet is bővítik.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. 9,6 milliárd forintos beruházás keretében új, korszerűbb gyártást szolgáló eszközöket szerez be. A 2020-ig tartó projekt elsősorban a teljesen elektromos és hibrid járművek területén meghatározó, új generációs termékek gyártásának elindítását szolgálja.

Az alkalmazottak közel 20 százaléka a k+f területén dolgozik

A Bosch Magyarországon már közel 14800 főt foglalkoztat, 2018-ban több mint 1200 munkahelyet teremtett. Így egyike volt azon vállalatoknak, amelyek a legnagyobb létszámbővülést produkálták az itteni magánszektorban. Az alkalmazottak száma idén is növekszik, folyamatosan keresik a mérnököket a kutatási területre, de nagy számban van felvétel a gyárakban is.

Az itteni alkalmazottak közül több mint 2600-an a kutatás-fejlesztésben dolgoznak. A legtöbben a budapesti fejlesztési központban, de közel 200-an végeznek hasonló tevékenységet Miskolcon a kéziszerszámgyárban, valamint a maklári autóipari vállalatnál.