Több mint 260 ezren fizettek már elő Dél-Koreában az április elején világelsőként elstartolt 5G-szolgáltatásokra, amit az ország három operátora az SK Telekom(SKT), a KT és az LG Uplus kínál.

5G Koreában

A távol-keleti ország nyerte meg ugyanis végül a csatát abban a versenyben, hogy kinek lesz először a világon a lakossági felhasználók számára is elérhető kereskedelmi szintű 5G szolgáltatása. Előzetesen az április 5-i dátumot szellőztették meg, mint lehetséges indulási időpontot. Még jó indokot is találtak hozzá, arra a napra tervezte ugyanis a Samsung a Galaxy S10 5G-s modelljének az ottani piacra vitelét.

Ütemesen növekszik a bázisállomások száma

Végül a lakossági szolgáltatások bekapcsolására két nappal előbb került sor, mert kiszivárgott, hogy az amerikai versenytárs Verizon már április 3-án el akar indulni a saját szolgáltatásával. A koreaiak „kémei” jól dolgoztak, a távol-keleti ország végül két órával előzte meg az USA-t a tényleges starttal.

A három dél-koreai operátor eddig 54 202 bázisállomást telepített az országos lefedettség érdekében. A beruházások nagy ütemben folynak tovább, a legutóbbi héten közel 3700-zal bővült a bázisállomás szám – olvasható a Total Telecom oldalon.

A már említett koreai szolgáltatók közül a legszorgalmasabb a KT volt, amely az első hónapban több mint 100 ezer 5G-s ügyfelet szerzett. Azzal sikerült őket megnyernie, hogy korlátlan adattarifákat vezetett be, 185 országban érvényes nemzetközi roaminggal kiegészítve – derül ki a ZDNeten megjelent írásban.

A kampány négy hónappal azt követően indult, hogy az említett operátorok bevezették a világ első kereskedelmi szintű, 3GPP szabványon alapuló 5G hálózatait. A szolgáltatás azonban az első időben korlátozott lefedettséggel üzleti felhasználók számára volt elérhető, mobil routereken keresztül.

Március elején a szolgáltatók kénytelenek voltak visszavenni korábbi ambíciózus terveikből, hogy az országos lefedettségű hálózattal már a hónap végén el tudnak indulni a lakossági ügyfelek körében is. A korai startot ugyanis több minden hátráltatta, egyfelől az 5G-képes készülékek hiánya, másfelől a kormány is elutasította az első tarifa ajánlataikat.

De ki veszi meg a méregdrága készülékeket?

Mindhárom koreai operátor ajánlatában szerepel 8-9 GB-os alapcsomag havi 48,48 dollárnak megfelelő 55 ezer vonért. A havi 80 ezer vonba kerülő díjcsomagok már olcsóbbak, mint a szolgáltatók korlátlan 4G-s díjcsomagjai.

A hálózatok gyorsabb terjedését ugyanakkor az igen borsos árú készülékek is késleltethetik. Mindaddig, amíg meg nem jelennek az olcsóbb változatok, az előfizetőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. A már kapható és a nyárra bejelentett újabb modellek ára ugyanis nem kevéssel haladja meg az 1000 dollárt. És akkor még hol lesznek az Apple készülékei?

Emiatt aztán idén legfeljebb kerekítési érték lehet ezen készülékek száma a teljes okostelefon piachoz viszonyítva. Utóbbi tavaly világméretekben meghaladta az 1,4 milliárd darabot, előbbi jó esetben elérheti az 5 milliót.

A Strategy Analytics szerint idén ebben a piaci szegmensben leginkább három márka a Samsung, a Huawei és az LG rúghat labdába. Jövőre pedig az Apple is megörvendeztetheti márkahívőit az első 5G-s iPhone-jával.

A piackutató arra is rámutat, hogy a rövid távú kilátások ugyan gyengék, de a hosszú távúak hatalmasak. A cég szerint 2025-re az 5G-s okostelefonpiac már átlépheti az 1 milliárd darabos álomhatárt.

A hazai szolgáltatók is várják már a készülékgyártók ajánlatait

Áprilisban indult el az első kereskedelmi 5G hálózat Európában is. A svájci Swisscom ügyfelei kezdetben Svájc 54 városában élvezhetik az erre épülő szolgáltatásokat. A technológiaszállító Ericsson Spectrum Sharing megoldása segítségével a szolgáltatónál 2019 végére megvalósulhat az országos 5G-lefedettség.

Magyarországon is nagy várakozás előzi meg az 5G startját, amihez azonban a szolgáltatóknak szüksége van a megfelelő frekvenciákra. A hazai mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone rendelkezik már a korábbi frekvenciatenderen megszerzett 3,5 GHz-es spektrummal, ami alkalmas 5G-szolgáltatásra. (A mobil pályára is készülő Digi frekvenciakészletében is ott van 3,5 GHz, de a cég még hivatalosan nem sorolható a mobilszolgáltatók közé.)

A mobil célú frekvenciák értékesítésére vonatkozó tervezetet nyár elején teszi közzé a hírközlési hatóság(NMHH), először véleményezésre, majd várhatóan ősszel hirdetnek eredményt.

Ez azt is jelenti, hogy az 5G technológia már tényleg elindulhat az idén Magyarországon. A szolgáltatók ugyanis már jó ideje tesztelik a rendszert és rajtra készen várják a készülékgyártók ajánlatait, hogy aztán akár a szerződések aláírása után nem sokkal elindítsák kereskedelmi 5G szolgáltatásukat.