Az előzőnél jobb évet zárt az egy éve márkát váltott Yettel(Telenor) Magyarország, bevétele először lépte át a 200 milliárd forintot. A cég az utóbbi időben végrehajtott technológiai újításokkal igyekszik a vezetékes profil hiányát feledtetve teljes spektrumú távközlési szolgáltatóvá válni.

Yettel évzáró

Háttérbeszélgetésen összegezte az elmúlt két év történéseit Peter Gazik. A Yettel Magyarország Zrt. vezérigazgatója a friss üzleti mutatók bejelentése mellett felvázolta a cégnek azt a legutóbbi fejlődéstörténetét, amely a korábbi mobilfókuszt felváltva a szolgáltatót egyre inkább közelíti a teljes körű távközlési portfólióhoz.

A cég első embere elégedett a Yettel Magyarország teljesítményével, a piaci tervek megvalósításával, amit a nyilvánosságra hozott üzleti adatokkal is alátámasztott. Mint fogalmazott a társaság bevétele most először lépte át a szimbolikus 200 milliárd forintos határt, a teljes forgalom 211 milliárd forint volt, amely éves szinten 8%-os növekedést jelent.

A jövedelmezőségi mutatót illetően a 42,2 milliárd forintos EBITDA ugyan 11 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál, de ebben szerepe volt a kormány által kivetett különadónak. E nélkül 4 százalékkal több, 49,5 milliárd forint lett volna ez a mutatószám.

Az egy évvel ezelőtt végrehajtott névváltás is hozta a menedzsment elvárásait a vezérigazgató szerint, de még sok a feladat – tette hozzá.

A háttérbeszélgetésen jelenlévőket foglalkoztató egyik kérdés a magyar állam újbóli megjelenésének hatását firtatta a társaság irányítására, üzleti terveire. Mint ismeretes, nemrégiben részvénycsere útján ismét 25 százalékos kisebbségi tulajdont szerzett az állam a magyarországi cégben. (Erről itt írtunk bővebben).

A vezérigazgató a szóban forgó változásról csupán annyit kívánt elmondani, hogy a 4iG és az állam közötti részvénycsere semmilyen szinten nem befolyásolja a cég működését és stratégiáját.

Átlépte az 500-at az 5G-s bázisállomások száma

Illetékesebbnek tartotta magát inkább arról beszélni, hogyan sikerült előrehaladni annak a stratégiai tervnek a megvalósításában, amely a céget vezetékes szolgáltatások nélkül is komplex portfóliót nyújtó operátorra tudja változtatni.

Ennek jegyében emlékeztetett az elmúlt két évben végrehajtott fejlesztésekre mind a termékkínálatban, lásd OtthonNet, IrodaNet. Ezekben kétlépcsős volt a fejlődés, az első körben a 4G technológián vezették be a szóban forgó internetszolgáltatásokat. Majd elsőként a hazai piacon bevezették a fix-mobil hozzáférésű(FWA) technológiát, amellyel akár gigabites sebességet elérő 5G szolgáltatást is képesek nyújtani a hálózatukon. Utóbbit már több ezren használják is.

A vállalat idén februárban teljes körűen megújította a tévészolgáltatását is, amely iránt Peter Gazik szerint ugyancsak sokan érdeklődnek.

Ezekhez az új, vagy megújult szolgáltatásokhoz a hálózat korszerűsítésére is szükség van, a több tízmilliárd forintos projekt tavaly indult, és most tartanak a folyamat felénél. Az önálló 5G-s bázisállomások száma már meghaladja az ötszázat, de a fejlesztés a 4G hálózat kapacitását is a két-háromszorosára növeli. A bázisállomásoknak eddig összesen az 57 százaléka újult meg.

Privát hálózat, kuponos hűségprogram

Kérdésünkre, hogy a jövőbeni szolgáltatási irányok közül a privát hálózatok mennyire lesznek jelen a cég üzleti terveiben, Peter Gazik elmondta, hogy néhány ügyféllel már tavaly elindultak az ezzel kapcsolatos tesztek.

Megjegyezte, hogy igaz ez ma még nem túl sok, de úgy gondolja, hogy ez a piaci szegmens kiemelten ügyfélközpontú közelítést igényel, vagyis ha azt látják, hogy az ügyfelek igényt tartanak rá, akkor a cég szeretné őket e téren is kiszolgálni.

Az eseményen jelen volt a társasághoz pár hete érkezett új kereskedelmi igazgató, Nemanja Zilovic, aki az utóbbi pár évet a Yettel szerbiai leányvállalatánál töltötte. Az ott szerzett tapasztalatokat egyfelől a magyarországi TV-szolgáltatás továbbfejlesztésében kívánja hasznosítani, másfelől jó ügyfélmegtartó lehetőséget lát a Yettel applikáció kibővítésében. Ehhez külső kereskedelmi partnereket vonna be, akik az előfizetőknek különféle kedvezményeket, kuponajánlatokat nyújtanának.